Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Президентите на клубовете не трябва да управляват футбола ни: Експерт

отпечатай новината

20.01.2021 17:30 | Видян 963 пъти

Президентите на  клубовете не трябва да управляват футбола ни: Експерт

 Членът на катедра Спортен мениджмънт в Националната спортна академия професор Бисер Цолов се изказа против участието на футболните президенти в управлението на този спорт у нас. Според него собствениците на отборите не трябва да бъдат част от Изпълкома на Българския футболен съюз. Цолов коментира и декларацията на Аматьорската футболна лига срещу предлаганите промени от страна на някои членове на Изпълкома на БФС, касаещо право на глас за избора на управници на футбола. Те настояват при избор на нов президент и Изпълком право на глас да имат само професионалните клубове, както е в други държави. 

Чета, че АФЛ вчера с декларация е изразила несъгласие срещу идеята на един вицепрезидент на БФС, заявил по една телевизия следното: "Лично аз смятам, че той (уставът) трябва да се промени и ръководни органи да се избират само от професионалните клубове....Ако бяха 32 клуба , по-лесно щяха да се разберат помежду си кой да е президент, докато при 650 е по-трудно."
В този смисъл от АФЛ са напълно прави, тъй като, ако това бъде прието, от една страна, то реално ще се противопостави на социалната мисия на футбола като социален феномен, като средство за двигателна активност, здраве и социална интеграция на почти всички социално-демографски групи в българското общество. А от друга - практически ще доведе до пълната приватизация и зависимост на българския футбол от политическите и бизнес интереси на няколко олигарси. Докато всички други 600-700 клуба, обществени организации с аматьорски статут, вкл. и тези, развиващи само детско-юношески футбол, ще трябва да останат в системата на българския футбол като безгласни букви или просто да изпълняват ролята на "придатък към един орган...".
Учудвам се обаче защо в своята декларация АФЛ не е намерила смелост в противовес на горното предложение, толериращо зависимости, да постави въпроса за други промени, целящи изваждането от изпълкома на БФС на собственици, президенти и на други свързани лица с клубовете? Знам обаче отговора, пише във Фейсбук професор Бисер Цолов.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !