НАП продава червено вино по 1 лв. за...

Публичен изпълнител на НАП продава червено вино по 1 лв....

Коалиционни партньори

Екипът ни засне Майбаха (който се охранява незаконно от...

Има ли витамини в "пластмасовите" плодове и зеленчуци и кое е Златното правило за чинията

отпечатай новината

20.01.2021 12:38 | Видян 346 пъти

Има ли витамини в

Въпросът има ли нещо полезно в онези на вид и често на вкус "пластмасови" плодове и зеленчуци, които особено през зимата изпълват големите магазини за хранителни стоки, вълнува мнозина. Днешното ни лайфхак - четиво е посветено именно на тази тема.
Американските учени десетилетия наред непрекъснато изследват този проблем. Това, което са установили е, че от средата на 20 век - тоест вече 70 години, наличието на витамини и други полезни вещества в зеленчуците и плодовете в супермаркетите спада.
Това обаче е в рамките на приличното. Шефът на биотехнологичната лаборатория на Московския държавен институт Роменков потвърждава това пред федералния канал НТВ: "Да, намаляването е факт, но няма нищо страшно".
За да компенсират клинетите, в САЩ много на мода са храните и напитките с добавени витамини. Освен хляб, мляко, минерално вода, вече има и доста сладкиши в тази линия.
Наред с витамините, учените съветват, когато правим дневното си меню, да не пропускаме и храните, които ни доставят важните Омега 3-киселини, които е всеизвестно, че се съдържат в рибата и морските продукти, които за съжаление са некачествени у нас и поради това са нетипични за българската трапеза. Ние не сме морски народ по душа.
Когато подхождаме към избора на плодове и зеленчуци, за да не помним кой витамин в кое се съдържа най-много, учените съветват нещо много по-удобно - просто да комбинираме различни цветове от тях, защото колоритът е свързан в това число и с наличните в тях полезни вещества.
Иначе Златният стандарт на чинията, както казват, по повод на основното ястие е:
Половината да заема салата
1/4 да е оставена за ориз или варива
1/4 за месо - по възможност диетично, или риба

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !