Плановете на Кейт и Уилям за таен...

Принц Уилям и Кейт Мидълтън кроят изненадващи планове да...

Призовавам кмета Терзиев да направи 2...

"Внасям писмено предложение в СО" Призивът на...

Най-скъпи UK визи за нас и румънците

отпечатай новината

16.01.2021 12:17 | Видян 1074 пъти

Най-скъпи UK визи за нас и румънците

  В опит да запълни  празнината, оставена от Брекзит , правителството на Обединеното кралство увеличи до 30 000 броя на визите, които ще издава на сезонни земеделски работници. Визите обаче имат висока цена и румънците и българите, както и естонците, литовците и словенците ще плащат за тях повече от останалите граждани на ЕС, съобщава emerging-europe.com.

Правителството на Обединеното кралство удължи за допълнителна година пилотната програма за сезонни работници, стартирана за първи път през 2019 г. То също така разшири програмата, като 30 000 визи трябва да бъдат предоставени на тези, които искат да дойдат и работят във ферми във Великобритания за период до шест месеца през 2021 г.

Високата цена на разрешителните - 244 британски лири - може да откаже обаче много потенциални краткосрочни работници, особено тези от Източна Европа.

Нещо повече, докато на гражданите на повечето страни от ЕС - както и на турци и македонци - се предлага намаление от 55 британски лири,  на българи, естонци, литовци, румънци и словенци не.

Когато Emerging Europe попита Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство защо гражданите на тези пет държави са таксувани по-скъпо от другите членове на ЕС, ние бяхме насочени към Социалната харта на Съвета на Европа от 1961 г., която тези държави не са ратифицирали. Според Министерството на вътрешните работи „CESC съдържа задължение за онези държави, които са я въвели в законна сила, да улеснят гражданите да се придвижат по трудови причини в други страни, които също са я въвели в законна сила. Обединеното кралство има дългогодишни договорености в своето законодателство гражданите на тези страни да отговарят на изискванията за намаляване на таксата за заявления за визи, когато идват да работят в Обединеното кралство. "

Обединеното кралство обаче може едностранно да приложи намалението за всички страни от ЕС. Избира да не го прави.

Освен високите разходи за разрешителни за сезонна работа, има и други пречки пред влизането.

Потенциалните кандидати също ще се нуждаят от сертификат за спонсорство от работодател от Обединеното кралство и ще трябва да докажат, че разполагат с достатъчно пари, за да се издържат във Великобритания - поне 1270 британски лири. Такива доказателства трябва да бъдат под формата на банкови извлечения, което изключва необезпечените.

Кандидатите трябва също да пътуват до център за кандидатстване за виза, за да им бъдат направени пръстови отпечатъци и снимки от търговския партньор на правителството на Обединеното кралство TLScontact: в повечето страни има само един такъв център, обикновено в столицата.

Това означава, че в много случаи сезонните работници ще бъдат принудени да плащат допълнителни пътни и разходи за настаняване.
 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !