Захари Бахаров изпусна Икар-а, взе го...

Пенко Господинов измъкна под носа на Захари Бахаров...

Преди да я познавам ме дразнеше:...

Любимият на Гала Стефан Николов призна, че преди да я...

Италия с К19 от 10.11.2019 г:Изследване

отпечатай новината

13.01.2021 11:00 | Видян 942 пъти

Италия с К19 от 10.11.2019 г:Изследване

1 седмица преди първия доказан китайски пациент, изследване доказа случай в Италия, който обаче НЕ е първия в света, твърди авторът на откритието проф.  Рафаеле Джаноти от Миланския университет, заедно с лекуващия лекар на дамата.Тя е част от група от 8 пациенти, разказа той пред РАИ1. Новият "пациент номер едно", заразен с новия коронавирус още през първата половина на ноември на 2019 г., съобщиха агенция АНСА и водещи италиански издания.


Става дума за 25-годишна жена от Милано, която се оплаквала от кожни проблеми и на 10 ноември 2019 г. ѝ била направена биопсия, каза екип от учени от Миланския държавен университет. По това време лекарите стигнали до извода, че жената от северния италиански град има само атопичен дерматит. Заболяването изчезнало при пациентката след пет месеца.


През това време в Италия беше официално регистриран "пациент номер едно", заразен на територията на страната с новия коронавирус, и постепенно епидемията се разпространи в северната област Ломбардия и други региони. Властите наложиха първия национален локдаун и мерки за социална дистанция.
След началото на епидемията в Италия учените от Миланския държавен университет са наблюдавали при някои пациенти, заразени с коронавируса, само кожни проблеми. Ето защо те решили на по-късен етап през 2020 г. да проверят всички данни от биопсии за атипичен дерматит, направени още през есента на 2019 г. Така те прегледали и биопсията на младата жена от Милано.


Прегледът показал наличие в кожната тъкан на генетични последователности (т.нар. секвенции) на РНК на вируса на SARS-CoV-2, които учените наричат "пръстови отпечатъци" на вируса. Специалистите се свързали на последващ етап с жената и научили, че дерматитът й изчезнал през април 2020 г. В началото на заболяването тя имала също леки болки в гърлото, но нямала никакви други оплаквания. На жената бил направен и тест за антитела срещу коронавируса през юни 2020 г. и той показал, че тя я изкарала заразата. Според Рафаеле Джаноти, който е ръководил изследователския екип, това е най-старият документиран по научен път случай в Италия на човек, заразен с коронавируса. При по-задълбочена проверка, твърди Джаноти, би могло вирусът да бъде открит и още по-рано, вероятно в проби от октомври 2019 г.


В края на миналата година бе съобщено, че в Италия има друг "пациент номер едно" от официално обявения на 21 февруари 2020 г. мъж от град Кодоньо в Ломбардия. Тогава новият официален "пациент номер едно" в Италия стана дете от Милано, диагностицирано с коронавируса през декември 2019 г.


Изследвания от последните месеци показаха наличието на коронавируса в отпадни води в Северна Италия още през декември 2019 г. Проучване пък установи наличието на антитела за коронавируса у хора, които са били обект на скрининг за тумор на белия дроб между септември 2019 г. и началото на декември същата година.


автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !