Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

До 10 дни изолация за нормална психика, най-уязвими са тийновете и пенсионерите

отпечатай новината

10.01.2021 12:44 | Видян 1191 пъти

До 10 дни изолация за нормална психика, най-уязвими са тийновете и пенсионерите

 Защо страни като Франция и Италия намалиха карантината до 7 и 10 дни съответно? Защото в тях се отделят достатъчно пари за психично здраве - у нас при управлението на ГЕРБ финансирането за него мина далеч под санитарния минимум, и имат изследвания. Те доказват категорично: 10 дни е маскималният срок, в който човек може да запази нормална психика в изолация.
Най-големите жертви на липсата на нормално социално общуване са две групи хора - едната са децата, особено тийнейджърите, другата са пенсионерите. Когато тези правила биват нарушени, много хора си внушават, че страдат от коронавирус и стигаме до фиксирания от доц. д-р Велизарова от белодробната болница феномен, че над половината, а честно казано - поне 70% от хоспитализираните всъщност са възрастни хора, които просто се страхуват да останат у дома. Особено, ако живеят сами.
Страховата невроза е само една от възможните заплахи за психиката на човека, когато бъде принуден да се подчинява на повече от нормалната за възприемане изолация, категорични са и италианските, и руските, и българските психолози и психиатри. Психозите са също неприятно развитие на липсата на душевно равновесие, които се развива при наложена десоциализация.
При тийнейджърите пък е важен друг феномен - училището не е само образователна институция, но е и социализация за младите хора, която не може да бъде заменена от виртуалното общуване, включително от дистанционното обучение. Още повече, ако се вярва на резултатите от специално изследване по поръчка на Столичната община преди корона-карантините, над половината 53% от тийнейджърите в София имат психически проблеми, а 10 на сто от тях - психически заболявания. Никой не помисли за тези факти при затварянето на училищата - нещо, което Франция, дори като рекордьор по инфектирани и смърти в началото на втората К19-вълна, Германия и много други страни не предприеха.
Големият проблем за обществото е, че десоциализацията се развива в дехуманизация - загубване на чомещина, на човешки облик, на човешки възприятия в жертвите на този процес. Това води до повишена агресивност към другите или към себе си. Тъй като при изолация по-разпространена е втората, това води до рязък срив на имунитета, а оттам - на по-висок риск от заразяване с корона - и други вируси.
Както и на психосоматични заболявания - те варират от кожни проблеми и безсъние, чак до автоимунни, язви и дори рак. В следващите 3 години се очаква и "епидемия" от самоубийства заради пост-травматични последствия от голямото двойно затваряне.
Допълнително ситуацията се усложнява от тотално вредящи фрази от страна на властта като "яко ще се мре", "водим война", "срещаме непознат, нечувано силен враг". Както и подсилването на тези вредни и болестотворящи послания от медиите.
Лайфхак срещу всичко това?
"Спокойствие и здрава храна", както препоръчват за всички заболявания лекарите.
По-сериозно казано: повече време и внимание на всеки към себе си, към нуждите и желанията му. Ядене на възможно по-добра, по-полезна и по-здравословна храна. Възможно по-голямо внимание към съня - очаквайте специален наш лайфхак по тази тема. Хармонизация на тялото и душата посредством спорт, йога, слушане на мелодична музика, четене, особено на научно-популярни психологическа литература, гледане на забавни филми, сериали, тв програми, занимание с творчество - всичко, което способства добрата вътрешна енергия и предаването й на околните.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !