Пуловерът, с който Борисов бе сниман...

Пуловерът, с който Бойко Борисов постъпи за операция в...

Свиха Ламборгини по документи: как...

Известният бизнесмен Ивайло Пенчев сподели изумителна...

Теодор Ушев: Мария Бакалова ще има номинация за Оскар

отпечатай новината

29.12.2020 16:50 | Видян 534 пъти

Теодор Ушев: Мария Бакалова ще има номинация за Оскар

Теодор Ушев пусна интересен и поучителен текст във Фейсбук. Ето какво споделя прочутият аниматор и режисьор.
"И моите 50 стотинки по темата с Мария Бакалова и Борат. Още преди месеци написах тук, че нейната роля във филма е може би най-значителния акт, който български артист е правил някога. През 1966 г. Сюзън Зонтаг пише есето си "Против интерпретацията".
В него има един параграф, който гласи (мой превод)
"В бъдеще ще има художествени произведения, чието послание е толкова директно и ясно, чието въздействие толкова неоспоримо, чиято проява толкова навременна, че то, произведението, може да бъде просто такова, каквото е. И към което стандартните методи на критиката не могат да бъдат приложени".
Ролята на това младо и талантливо момиче Бакалова в Борат е точно такъв пример. Сцената с Джулияни унищожи аурата около най-влиятелната фигура в екипа на Тръмп.
Бакалова повлия на американските избори така, както никой друг филм или художествено произведение не може да го направи.
Този нахален, самонадеян акт е подобен на влиянието "Уотъргейт" върху Никсън или аферата Люински.
Бакалова е изключителна актриса. Останах зашеметен от кратката ѝ поява във филма на Грозева/Петров "Бащата"..Бакалова ми напомня на Мая Новоселска или Вяра Коларова, неоспорими таланти. Тя има едно от най-важните качество за един актьор - превъзмогва суетата. Тя "обслужва" идеята. Тя се хвърля със всички сили да брани концепцията. Тя Е контекстът. А в съвременното изкуство Контекстът е всичко. Не темата. Не изразните средства дори. Не жанра. Аз не съм фен на филмите на С.Б.Коен.Изгледах филма само заради Мария Бакалова. Тя "прави" и "спасява" филма. И аз имам естетически несъгласия относно похватите в него. Но това няма абсолютно никакво значение, когато говорим за нейната роля. Убеден съм, че на 21 април ще имаме Първата номинация за Оскар за български актьор.А защо не и самия Оскар.И те ще бъдат извоювани в съревнование с такива актриси като Глен Клоуз, Оливия Коулман, Джоди Фостър, Аманда Зейфрийд...
И тази номинация ще бъде признание за българската актьорска школа. Надявам се тя да бъде придружена и от първата номинация на български филм в категорията за чуждестранен филм - "Бащата" на Петьо и Кристина. И аз ще бъда щастлив за това не от патриотизъм. А от уважение и респект към тези артисти. Защото знам какъв неистов труд и жертви стоят зад всяко стойностно произведение по тези земи. И колко е трудно да катериш върхове, когато те дърпат обратно в калта".

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !