Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Бойко Кръстанов е новият носител на наградата Андрей Баташов

отпечатай новината

07.12.2020 12:26 | Видян 986 пъти

Бойко Кръстанов е новият носител на наградата Андрей Баташов

Актьорът Бойко Кръстанов е тазгодишният носител на наградата Андрей Баташов, която се присъжда за впечатляващи професионални постижения и дейност в полза на обществото на млади артисти до 33-годишна възраст. Призът – статуетка на скулптора Спас Киричев, бе връчен в събота вечер при спазване на всички противоепидемични мерки в Храм „2008“ на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим – Велик приорат България, които са учредители на престижното отличие.

Комисия в състав режисьорът и преподавател в НАТФИЗ проф. Здравко Митков, режисьорът Петър Денчев, журналистът, театрален критик и драматург Ирина Гигова , актьорът Димитър Баненкин и кастинг-режисьорът Ирина Коцева откроиха Бойко Кръстанов сред десетина силни кандидатури на номинирани негови колеги за талантливите му актьорски превъплъщения в театъра и киното и за проявените от него благородство и гражданска ангажираност. „Наистина не знам дали съм достоен за тази награда, но тя ме прави щастлив и ми дава вяра да продължа да се занимавам с това, което правя, с още по-голяма убеденост“, каза Бойко Кръстанов при получаването на отличието. Той сподели, че не е познавал лично патрона на наградата – големия актьор Андрей Баташов, но много е слушал за него от своя преподавател проф. Здравко Митков, който винаги го е описвал с уважение и любов. Така Кръстанов си е изградил представата за един добър човек и безусловен алтруист. „Научих повече и за дейността на Ордена, за неговите инициативи за работа с деца и социално слаби, което смятам за истински достойна хуманна кауза“, изтъкна лауреатът на приза.

Бойко Кръстанов е роден на 21 декември 1987 г. в София. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ през 2010 г. Същата година е поканен от Маргарита Младенова в Шекспировата „Зимна приказка“ в Театрална работилница „Сфумато“, а по-късно дебютира и в Народния театър в една от главните роли в „Ангели в Америка“ на Тони Кушнър. През 2011 г. става част от трупата на Младежкия театър, където в следващите няколко сезона участва в спектаклите „Смъртта и дяволът“, „Любов и пари“, „Летище“, „Г-н Балкански“, „Г-н Пунтила и неговият слуга Мати“. За играта си в „Петел“ под режисурата на Стайко Мурджев е номиниран за „Икар“ за главна мъжка роля. През 2013 г. е в главния образ на Гичо в сценичната версия на романа на Милен Русков „Възвишение“, реализирана в Драматичен театър Пловдив. За превъплъщението си получава „Аскеер“ за изгряваща звезда. В момента е актьор от трупата на Малък градски театър „Зад канала“. За Кристиан в „Празникът“ с реж. Явор Гърдев е номиниран за „Икар 2020“ за водеща мъжка роля. Познаваме го от екрана с героите му в „Лов на дребни хищници“, „Стъклен дом“„Под прикритие“, „Революция Х“, „Завръщане“, „Слънчев бряг“ и др. През 2014-а снима в Дъблин полицейския сериал Red Rock, партнира си и с Ейдриън Броуди и Салма Хайек в американската продукция „Септември в Шираз“, снимана в България.

Онова, което по-малко се знае за него, е, че участва в проекти с благотворителна цел за подпомагане потенциала и

развитието на деца, разделени от семействата си

деца от бедни семейства и хора в неравностойно социално положение – „Вечер на добродетелите“, „Семейство за всяко дете“, „Промяната“ и др. Преди няколко години, на плажа в Царево, заедно с още двама актьори Бойко Кръстанов спасява човек от удавяне.

Актьорската награда в памет на Андрей Баташов е учредена през 2018 г. от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим – Велик приорат България, международна неправителствена организация със специален консултативен статут към ООН, регистрирана в Швейцария, със свои постоянни мисии в Ню Йорк, Виена и Женева и инициираща множество благотворителни мисии в областта на културата и изкуството в България.

Бойко Кръстанов е третият носител на наградата „Андрей Баташов“. Преди него с отличието бяха удостоени актьорите Владимир Зомбори (2018) и Йордан Ръсин (2019).

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !