Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Хакери източват банкови карти, имитирайки сайтове за обяви

отпечатай новината

26.11.2020 16:24 | Видян 1322 пъти

Хакери източват банкови карти, имитирайки сайтове за обяви

Хакери източват банкови карти, имитирайки сайтове за обяви. За това сигнализират зрители на NOVA, станали жертва на поредната измама в интернет през последния месец. Може ли публикуването на обява за продажба на ненужна вещ да завърши с празна банкова карта? Всичко за най-новата фишинг измама ще разберем от Георги Георгиев в "На твоя страна".

През последните седмици десетки потребители на сайтове за безплатни обяви са атакувани от хакерите. В мишени на схемата този път се превръщат не купувачи, а търговци, публикували оферта за продажба на различни стоки. За да им бъде платено за поръчката, те са препращани към фалшиви страници за разплащане, които имитират сайта, в който продават. Вместо да получат парите си обаче – банковите им сметки оставали празни. Как работи схемата? И може ли да си върнем парите обратно, ако станем жертви на фишинг измамата?

В началото на ноември Албертина Алберт публикува оферта за продажба на бебешка проходилка в сайт за безплатни обяви. Предложенията за покупка не закъсняват. На телефона, оставен в обявата, по Viber  с нея се свързва жена, която се представя за Александра.

„Имаше снимка на хубава жена - Александра, от Варна, със запитване каква точно е стоката, в какво състояние е, поиска допълнителни снимки, съответно аз изпратих нужните снимки”, разказва Албертина.

Александра дори предлага да преведе предварително парите за проходилката. И препраща Албертина към платформа, в която да се потвърди плащането.

„Тя ми изпрати линк, в който трябваше да опиша стоката и самата сума, която беше 100 лв. Искаха номера на картата и да се напише стойността на покупката”, обясни тя.

Платформата, към която я води линкът, по нищо не се различавала от оригиналната страница на сайта, където публикувала обявата.

„Всичко беше с инициалите на сайта – 1 към 1. Самият шрифт в оригиналния сайт беше 1 към 1”, обясни Албертина.

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !