НАП продава червено вино по 1 лв. за...

Публичен изпълнител на НАП продава червено вино по 1 лв....

Коалиционни партньори

Екипът ни засне Майбаха (който се охранява незаконно от...

2-ка за Конституцията на ГЕРБ от Венецианската комисия

отпечатай новината

23.11.2020 16:10 | Видян 382 пъти

2-ка за Конституцията на ГЕРБ от Венецианската комисия

Изразяваме съжаление, че в България е започната конституционна реформа без да е предшествана от подходящ обществен дебат. Проектът за нова Конституция е подготвен от парламентарното мнозинство и - както изглежда - без никакъв друг принос извън него. Основанията за определени поправки не са добре обяснени, а там, където това е направено, те са в твърде сбит вид, предаде Дневник.

Предложението да се намалят наполовина 240-те депутати изглежда се спира на произволно избрано число 120 без да е правена подробна оценка на въздествието от подобен ход за българската политическа система.

Поправките за засилване на социални и икономически права могат да се приветстват, но трябват разяснения какво се разбира под задължаването на държавата "да подпомага раждаемостта", например. Не бива това да се използва като оправдание за дискриминация срещу културни и етнически малцинства или срещу жените (бел.ред. - една твърде обща формулировка би могла да се използва за опит за силно ограничаване или забрана на абортите, например, с оправданието, че така всъщност се стимулира раждаемостта).

Това са само част от първите оценки за проекта на ГЕРБ за нова Конституция на България, направени от Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна като Венецианска комисия. Част от структурите на Съвета на Европа, това е най-високопоставеният орган на континента за конституционно право.

В понеделник Съветът на Европа разпространи междинната оценка, направена по молба на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. В текста се подчертава, че значителна част от анализа е посветена на правораздаването, но членовете на комисията са готови да се произнесат подробно и по други части от проекта, ако и докато той се обсъжда в България.

"С продължаването на конституционната реформа българските власти трябва да разясняват подробно основанията зад всяко от предложенията и да осигурят значимо участие на обществеността, експертите и всички политически сили в тоз ипроцес", заявява комисията.

Предварителният анализ съдържа и положителни оценки за това, че препоръки на Венецианската комисия - особено такива за съдебната власт и главния прокурор - са отчетени в проекта за Конституция.

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !