Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Първият бг манекен си отиде

отпечатай новината

23.11.2020 09:49 | Видян 862 пъти

Първият бг манекен си отиде

При последната публична поява на Тодор Живков месеци преди смъртта си през 1998 г., излизайки от залата на ревюто на неговата внучката Жени в Японския хотел, тогава Кемпински, той се спря пред нас със събеседника ми и усмихнат му рече с характерния си смях: "Ооо, Сашооо, как си, как сте в ДСО Рила".

Сашо е Сашо Йорданов, а сензацията беше, че Живков вече не можеше да разпознае хората от семейството си - Жени, Тошко, Батето, първия си зет Любомир, но веднага безпогрешно се сети за човека, когото не беше виждал с години. Всички наоколо се взряха в Сашо. За мнозина той не беше известен.

Първият български манекен, добрият човек и приятелят на СЛАВА и 19 минути Сашо Йорданов си е отишъл тези дни, разбрахме от пост на проф. Любомир Стойков във Фейсбук. Като моден историк той разказва за кариерата му. Първият ни фотомодел започва да се снима в годината, когато Тодор Живков става пръв партиен и държавен ръководител - 1956 г.

Харесват го да бъде първият в тази съвършено нова тогава професия в  джаз-клуба на ЦУМ, където бившият състезател по плуване свири с класиците Морис Аладжем, Людмил Георгиев, Емануил Манолов - Бадема - до един класици в българската забавна музика.

Сашо прави снимки и ревюта за тогавашния гигант на бг износа на дрехи Индустриалимпорт, за хай нивото на родната мода ЦНСМ, за тогавашните лайфстайл списания Лада и Божур, за появилата се през 1959 г. БНТ и за Студия Екран - тя правеше включително задължителните да бъдат излъчвани преди всеки филм кинопрегледи, гледани от стотици хиляди българи всяка седмица.

Активно работи в модата до 1963 г., после работи в маркетинга и рекламата на водещата къща Рила, след това Рила Стил.

Запознахме се на старта на агенция Визаж - беше краят на 1995 г., през есента, в която Жени Калканджиева влезе в десетката на Мис Свят, а за удобство беше определена от бг пресата - по идея на Виолета Симеонова, която от читателите вече едва ли някой помни, за "шеста по хубост в света".

Което й остана визитка за цял живот. Жени беше на 20, Сашо беше човекът, който я приземяваше и отговаряше за дипломатическите отношения, които тя често нямаше търпение да поддържа поради бурния си характер, а първата й съдружничка Вили Зафирова, която едва ли някой днес помни, нямаше думата. После тя изчезна отвъд океана, а Сашо остана директор на агенцията. И така години наред.

Визаж стана истинска империя, която достигна пика си в най-добрите години на финансовия бум, а после поизчезна през последните, Сашо се пенсионира. Всички, които го познават, ще го помнят като винаги елегантен, винаги спокоен, винаги достолепен - добър човек и мъж на място. Светла му памет!

Борис Ангелов

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !