Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Посланикът на Израел говори за...

Горещ коментар за ескалацията на напрежението между Иран...

Над 40 БГ филма на Златна роза

отпечатай новината

23.09.2020 13:10 | Видян 699 пъти

Над 40 БГ филма на Златна роза

За 38-и път най-старият и единствен по рода си у нас фестивал за българско игрално кино „Златна роза“ ще представи най-новите български филми от 24 септември до 1 октомври 2020 в залите на Фестивален и конгресен център Варна, както и онлайн. В конкурсната програма са селектирани 22 късометражни и 19 пълнометражни филма, произведени през последната година с подкрепата на Националния филмов център или с частни средства. По традиция в рамките на фестивала във Варна ще присъстват и създателите им.

Сред пълнометражните претенденти за статуетката „Златна роза“, проектирана от скулптора Вежди Рашидов, ще се състезават заглавия като „Диви и щастливи“ на Мартин Макариев, „18% сиво“ на Виктор Чучков-син, „Страх“ на Ивайло Христов, „Останалото е пепел“ на Георги Костов, „Завръщане“ на Ники Илиев, „Доза щастие“ на Яна Титова, „Като за последно“ на Ивайло Пенчев и др.

Събитието се открива в четвъртък от 18.00 ч. с изложбата „Спомен за филма „Осъдени души”, която ще покаже запечатани от проф. Людмил Христов неизвестни работни моменти от легендарния филм на Въло Радев. След церемонията по откриването на „Златна роза 2020” в 19.00 ч. за първи път пред българската публика ще бъде показана копродукцията „Пари” с реж. Сиамак Етемади, съпродуценти „Чучков брадърс” и с финансовото участие на НФЦ.

От тази година фестивалът открива нова рубрика в програмата си – „Златна роза класик”, която ще представя обновените и дигитализирани версии на най-добрите родни филми от миналото. На 25 септември от 18.00 ч. ще бъде показано реставрирано копие на едно от най-мащабните, епични и значими произведения на нашето кино – трилогията „Мера според мера” на режисьора Георги Дюлгеров, със субтитри на литературен български език за по-добро разбиране на енидже-вардарското наречие, на което говорят героите.

В програмата „Открити хоризонти” ще бъдат представени пълнометражните игрални филми „Опърничавите” с реж. Георги Костов и копродукцията „Босият император” с реж. Джесика Удуърт и Петер Бросенс, както и 9 късометражни филма. Сред тях за първи път ще видим и произведения на студентите от програмата FilmForge на New Boyana Film Studios.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !