Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Младите хора стават свидетели на агресия почти ежедневно

отпечатай новината

23.09.2020 09:23 | Видян 1514 пъти

Младите хора стават свидетели на агресия почти ежедневно

Според представително за столицата проучване, проведено през юли 2020 г. на Сдружение Екопрограма, 77,20% от младежите на възраст от 15 до 29 години са ставали свидетели на насилие.

50,12% от анкетираните стават свидетели на насилие всеки ден или веднъж на няколко дни.

Данните са тревожни. Агресията е станала част от ежедневието на младите хора. Тук ще се опитаме да обобщим причините за агресията, като по този начин се надяваме да допринесем поне малко за справянето с този актуален проблем.

Младите хора често имат усещането, че никой не се интересува истински от тях. В тази възраст, когато започва да се определя идентичността, усещането, че не си зачетен, че не си важен, те прави непълноценен, самотен и безпомощен. Именно чувството за безпомощност е една от причините за агресия.
Емоциите в пубертета са изключително интензивни, често негативни и понякога разрушителни. Липсата на умения за общуване в тази възраст често провокира междуличностни конфликти и антисоциално поведение в подобни ситуации.

Желанието за подражание е друга причина за пораждане на агресия. Тийнейджърите имат нужда от кумири, които обаче, наред с положителните качества, може да носят и характеристиките на деструктивни личности.

Агресията в отговор на извършена спрямо човека агресия. Често насилникът е бил в ролята на жертва преди това.

Скуката също може да бъде причина за пораждане на агресия. Отегченият тийнейджър може да се превърне в лошия тийнейджър. Липсата на интереси и смислени занимания отключват привидно немотивирана агресия.

Употребата на алкохол и наркотици са начин за младежите да подражават, да изглеждат възрастни, но провокират разрушително и саморазрушително поведение. А употребата на психоактивни вещества променят драстично начина на мислене, чувствителността и поведението на тийнейджъра.

Пасивно-агресивната агресия е сред най-разпространените. Тя е противоположна на открития, честен, директен и словесен израз на недовоството и „затваря” гнева вътре в човека. Човекът наказва както себе си, така и отмъщава на околните. Най-безобидните прояви на този вид агресия са бавенето, отлагането, правенето напук, забравянето.

Проектът "Принципите на олимпизма срещу разединението, езика на омразата и зависимостите" се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта, по НПИМД по чл. 10а от Закона за хазарта.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !