Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

До столицата на киселото мляко Трън и заради ждрелото на Ерма, мандръсаната питка и други специалите

отпечатай новината

16.09.2020 09:08 | Видян 783 пъти

До столицата на киселото мляко Трън и заради ждрелото на Ерма, мандръсаната питка и други специалите

Днес ви представяме 3 прекрасни , но малко познати зелени дестинации на по час път с кола от София , които си заслужава човек да посети в един или в отделни уикенди в златната българска есен.

Има ли туризъм в Трън, след като градчето предпочете да опази природата си пред възможността да бъде плячкосано от златодобива? Ами има! Във всеки от празничните дни, каквито имаме този дълъг уикенд, се точат по десетина  големи малки автобуса, стотици автомобили и мотори от цялата страна, от Сърбия, даже от други страни. В сърцето на Трън, точно срещу огромното читалище, кръстено на европейската оперна прима и първа народна артистка на България – Гюрга Пинджурова, любимата фолклорна певица на Тодор Живков и хотел в алпийски стил доминират централния площад, заедно с кметството и колона в памет на героите.

Ресторантът Ерма, приятен отвътре и с импровизирана градина, има специален отдел Трънски блюда, сред които типичната местна баница зелник, тукашната кавърма, градската рецепта за гювече, боб в тавче с кълцано месо, „зеленчуково тавче с люто чушле”, боб по трънски с ориз и качамак, в който – освен сирене, в този край слагат и червен пипер. Впечатление прави и „мандръсаната питка”. Веднага след хотела табела сочи към Ждрелото на Ерма – едно от природните чудеса на България.

То си заслужава да се посети заради класика, точно тук написал крилата фраза: „Швейцария ли”, като коментар за природните красони на родината. Разходката покрай пролома е приятна и полезна, а на връщане човек може да си купи мед, сладко и други местни продукти, продавани покрай паркинга от шопкините.

Само на няколко километра от Трън по път, покрай който човек се радва на виолетовите полета от лавандула и златните от жита, е Музеят на киселото мляко се намира в село Студен Извор. Той прави планинския град световна столица на йогурта. Двуетажната възрожденска къща е досами родния дом на д-р Стамен Григоров, който е откривателят на Българския бацил – голямата тайна наоригиналното кисело мляко. Там,където си купвате билет за скромната експозиция ще ви продадат и възможно най-истинското, направено точно по неговата рецепта, което държат в хладилника си заради туристите. Опитахме и наистина е превъзходно.

Иначе ще видите специфичните съдове за направата му преди повече от век, когато нашият учен изолира бацила и го прави световен феномен, а от изложбената част ще научите за неговите толкова хитови в момента пробиотични, но дори антиракови и антитоксични свойства. Има всякакви информационни табла и е доста интересно, ала ще е учудващо да срещнете друга двойка туристи на това място. Ние не познаваме и не ценим съкровищата, които притежаваме.

 




 
 




автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !