Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Прекрасни дни на Вим Вендерс в кината...

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ДНИ" влиза в...

Нарисуваха Яна Маринова като Българска майка в Историческия парк

отпечатай новината

14.09.2020 17:36 | Видян 1258 пъти

Нарисуваха Яна Маринова като Българска майка в Историческия парк

Тъга, борбеност, страдание и майчина обич – тези емоции се четат по лицето на Яна Маринова така, както актрисата е видяна от художника Мирослав Йотов в новата му картина „Българска майка“. Творбата е част от колекцията на Историческия парк във Варна, а четките на автора пресъздават момента, в който средновековна българка подава острието в ръцете на невръстния си син.

„Това е разказ за сурови времена, в които детството е кратко, защото мъжеството трябва да брани териториите си с меч“, коментира Йотов, който сам избрал Маринова за вдъхновение за творбата. “Болката да дадеш острието на меча в ръцете на сина си вместо пръчката, с която до вчера е играл. Да знаеш, че това острие един ден ще отнеме живота му. И да намериш в себе си силата, да отрежеш от собствената си плът, в името на това да създадеш герой“, обяснява и актрисата по повод картината.

„Да се изрази суровост и същевременно майчина милост не е лесно, а тя го стори с лекота. А малкият Рангел беше железен, прие задачата със зрелостта на голям, даже и сладолед не му бе нужен, за концентрация“, добавя още художникът с усмивка.

Идеята за „Българска майка“ се ражда след дълги дискусии между Йотов и възстановчика Милен Петров, с когото преминали през няколко варианта преди да достигнат до крайния резултат – събирателен образ на българската жена, която макар и да не попада в конкретни дати и години, ни напомня за далечното ни минало.

Картината предизвика противоречиви реакции в мрежата. Докато някои я обявяват за шедьовър, други поставят въпросителна относно дрехите и позата на българската майка. Трети сравняват образа на Маринова със самурай и дори намират прилики между нарисуваното и „Игра на тронове“.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !