Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Прочутият Джоел Майеровиц припомня 11 септември с кадри от Кота нула

отпечатай новината

02.09.2020 16:32 | Видян 839 пъти

Прочутият Джоел Майеровиц припомня 11 септември с кадри от Кота нула

Изложбата на световноизвестния фотограф Джоел Майеровиц „След 11 септември: образи от Кота нула” ще бъде показана в Софийската градска художествена галерия от 11 септември до 25 октомври.

Събитието е 12-ото издание на инициативата „Майстори на фотографията на фондация МУСИЗ“ и е част от календара на културните събития на Столична община за 2020 г. Осъществява се в партньорство с посолството на САЩ у нас и с благодарност към студио Joel Meyerowitz, галерия Howard Greenberg в Ню Йорк и галерия Polka в Париж.

Кадрите от експозицията документират опустошенията и реконструкцията на Световния търговски център след 11 септември 2001. Ограден и класифициран като местопрестъпление, районът е затворен за всички фотографи, излиза само оскъдна информация за активистите в охраняваното заграждение, станало известно като Забранения град.

Това, което се случва на Кота нула (Ground Zero) през месеците след трагедията, остава строго пазена тайна, но един фотограф заснема всичко: Джоел Майеровиц е единственият, извоювал си безпрепятствен достъп до мястото

Снимките му описват трансформацията на Кота нула през следващите 9 месеца – от пълно опустошение до реконструкцията на основите.

Фотографиите на Майеровиц са не само елегия за хилядите, изгубили живота си, но и свидетелство за неуморните усилия на множеството полицаи, пожарникари, строителни работници, инженери и доброволци, помогнали в процеса на почистване на останките. Образите демонстрират физическата разруха, но и емоционалната сила. Кадрите, които Джоел Майеровиц заснема, са в основата на голям национален архив – The World Trade Center Archive, който е част от постоянната колекция на Музея на Ню Йорк.

След повече от половин век в професията, майсторът на обектива Джоел Майеровиц (р. 1938) е смятан за един от най-влиятелните улични (стрийт) фотографи и основоположник на новата цветна фотография

През 60-те и 70-те цветната фотография не се приема сериозно и няма място в света на изкуството, където преобладават черно-бели изображения. Работата на няколко пионери, сред които и Майеровиц, играе важна роля в промяната на това отношение.

Той оказва сериозно влияние върху по-младото поколение и е двукратен носител на наградата Guggenheim Fellow, получава също отличията National Endowment for the Arts и National Endowment for the Humanities awards, медал на Кралското фотографско общество, Deutscher Fotobuchpreis, както и приза на Leica – Hall of Fame Award. Майеровиц има над 30 издадени книги и над 350 самостоятелни и групови изложби в музеи и галерии по целия свят.

Източник: Monitor
Снимка: © joel meyerowitz




автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !