Пуловерът, с който Борисов бе сниман...

Пуловерът, с който Бойко Борисов постъпи за операция в...

Свиха Ламборгини по документи: как...

Известният бизнесмен Ивайло Пенчев сподели изумителна...

САЩ иска сметка от Инвестбанк и бг кабинета за €141 млн. от Венецуела

отпечатай новината

25.08.2020 10:23 | Видян 1189 пъти

САЩ иска сметка от Инвестбанк и бг кабинета за €141 млн. от Венецуела

Няма да се размине лесно задържането на 141 млн. евро, откраднати от Венецуела, в Инвестбанк, показа лично US посланикът Херо Мустафа. Преди дни 19' за пореден път писа по международния скандал, описан от Биволъ, а от офиса на Петя Славова ни пуснаха оправдание, в което надълго всъщност ПРИЗНАВАТ факта, че въпреки волята на парламента в Каракас до премиера Борисов са арестували чуждите пари.

Мустафа се срещна с Естефания Мелендес посланик на временното правителство на Венецуела в България, съобщава американското посолство в София. Посланик Мелендес приветства подкрепата на САЩ, както и на редица европейски страни, изразена в неотдавнашната Съвместна декларация за подкрепа на демократичния преход във Венесуела, като решение на политическата криза в страната, и поддръжка за свободни и честни президентски избори, се посочва в съобщението. Посланиците също така обсъдиха тясното си сътрудничество с българските власти по отношение на незаконните венесуелски финансови средства, които бяха замразени в България, добавят от посолството на САЩ. Срещата е била на 20 август, но за нея се съобщава едва в понеделник.

Съединените щати предложиха преди седмици план за споразумение във Венецуела, който предвижда създаването на временно правителство с представители на опозицията и настоящото правителство, както и последваща отмяна на санкциите. Това обяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео.

"Представяме нов механизъм, пътят към демокрацията, за разрешаване на кризата във Венецуела", каза шефът на американската дипломация. Според него Съединените щати предлагат да се създаде "държавен съвет, който ще служи като преходно правителство до" президентските и парламентарни избори. В него ще бъдат включени както представители на венецуелския лидер Николас Мадуро, така и членове на опозицията, пише Сега.

В същото време Мадуро и опозиционният лидер Хуан Гуайдо трябва да признаят, че преходното правителство е "единствената изпълнителна власт през преходния период". Ако всички условия, предложени от американската страна, са изпълнени, "всички санкции на САЩ ще бъдат отменени", добави Помпео. Ръководителят на Министерството на външните работи на САЩ включи в тези условия потвърждение от чуждестранни наблюдатели в Боливарската република за "свободни и честни избори", както и за "изтеглянето на чуждестранните сили за сигурност".

БЪЛГАРСКА ВРЪЗКА

Новината за българска връзка в предполагаемото прекарване на ресурси от Венецуела дойде през февруари 2019 г. Тогава венецуелският опозиционен депутат Карлос Папарони написа в Туитър, че държавната компания “Петролеос де Венесуела" (PDVSA) се е опитала да изнесе държавни средства в България, след като на 28 януари с.г. САЩ наложиха на латиноамериканската държава тежки финансови санкции, чиято цел е да блокират достъпа на обявения за нелегитимен президент Николас Мадуро до приходите от продажба на петрол.

Според Папарони петролният монополист иска да използва България, за да продължи да контролира парите на Венецуела. "Вече се свързахме с България!", написа още Папаронипо онова време и увери, че изнасянето на пари ще бъде преустановено незабавно. Тогава от външното министерство в София коментираха, че няма постъпила информация от Венецуела за паричен трансфер, но щели да проверят.

Пак по онова време стана ясно, че държавната петролна компания PDVSA на Венецуела е поискала клиентите на нейните смесени дружества да депозират приходите от продажба на петрол в наскоро открита сметка. По същото време се случи изненадваща среща между тогавашните премиер Бойко Борисов, главен прокурор Сотир Цацаров, шеф на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешен министър Младен Маринов с американския посланик по онова време Ерик Рубин, след която се заговори за сигнал за пране на пари, дошъл от американските спецслужби.

Тогавашният главен прокурор и настоящ шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров обяви, че парите са били трансферирани по банкови сметки в българска банка с български собственици на името на адвокат. Той каза, че подозрения върху банката няма, защото сметките са били открити по законен път. "Подозренията не са свързани със самата банка, но в банката се извършва пълен мониторинг и пълна проверка от страна на ДАНС", каза по онова време Цацаров. "Лицето, което е установено като титуляр на сметката, живее в различни държави. Има няколко гражданства, сметката е една", каза пък шефът на ДАНС.

"Случаят касае една единствена банка, но сме длъжни да проверим и другите. Проверяват се и преводи от България навън. Ако целият механизъм стане ясен, то ще може да се говори за целенасочен канал за парични преводи. Напълно е ясно, че говорим не конкретно, а общо.Причина за това е не само началото на тези действия, но и пълното споразумение да бъде изнесен само този обем от информация. Тази проверка тече и в момента, извършва я ДАНС", каза още тогавашния главен прокурор.

Информацията за парите била получена от САЩ по дипломатически и по оперативен път. Милионите са постъпвали от държавната компания “Петролеос де Венесуела" (PDVSA) по доверителната сметка на адвоката, след което са били трансферирани по банкови сметки в други страни на недействителни според прокуратурата основания - например за финансиране на венецуелска спортна федерация, за купуване на храни и др. Пред Би Ти Ви Димитър Лазаров, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, заяви, че тогава по сметката са замразени 60 млн. евро.

Независимо от заканите и на българските, и на американските служби и до момента - година и половина по-късно, няма никакви данни за развитие по случая.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !