Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Гледаме Дария Симеонова в два нови филма на Зорница София

отпечатай новината

13.08.2020 10:21 | Видян 1057 пъти

Гледаме Дария Симеонова в два нови филма на Зорница София

Българската кинорежисьорка Зорница София работи едновременно върху два игрални филмови проекта, обединени от темата за майчинството, съобщи специализираното издание FilmNewEurope. “Майка“ е в последния етап на дофинансиране, а неговото продължение „Три килограма щастие“ е в начален етап на развитие.

Зорница София – автор лентите на „Мила от Марс“, донесла много международни награди, „Прогнозата“ и „Воевода“, е работила върху сценария на „Майка“ заедно с Миглена Димова-Кумитски, а по този за „Три килограма щастие“ - с Виктория Пенкова и Петър Делчев.

Първият сюжет пресъздава уникалната житейска история на талантливата театрална режисьорка Елена Панайотова, която Зорница София е разказвала и по-рано в документалния си филм Modus Vivendi (2006). Самата Елена не успява да роди свое дете, но понастоящем е възприемана като майка от хиляди деца на два континента. От години нейният хуманитарен проект „Артисти за деца“ помага на сираци в България и Кения да развиват творческите си умения чрез театъра и другите изкуства.

„Майка“ спечели субсидия в размер на 100 000 лв. от Националния филмов център на втората конкурсна сесия за 2017 г. Снимките ще започнат през 2021 г. в Широка лъка в Родопите, София, Пловдив, Найроби и още градове в Кения.

Вторият сюжет представлява комедийна драма за 52-годишна жена, която решава да забременее с детето на дъщеря си, която не е в състояние да зачене, но иначе благородното й решение разтърсва вселената на четирима души.

И двата сценария са базирани на истински истории и са замислени едновременно. „Майка“ е разработена на ScriptEast, а „Три килограма щастие“ получи наградата на Villa Kult Berlinale на 17-ия онлайн форум „София Мийтингс“. Първото заглавие е копродукция с Хърватия и Германия.

„Мислех да се заема с двата проекта последователно, но по време на онлайн дискусията на „София Мийтингс“ продуцентът Ренате Рогинас ме убеди, че тъй като и двете истории са фокусирани върху нетрадиционните форми на майчинството, по-добре е да ги лансираме заедно“, обяснява режисьорът Зорница София Попганчева пред изданието.

Талантливата актриса Дария Симеонова ще бъде и в двата филма: в главната роля в първия и в поддържаща роля във втория. Оператор и на двата е Крум Родригес.

Източник: Monitor




автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !