Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

16-годишна българка стана лице на гимназия в Нидерландия

отпечатай новината

11.08.2020 17:49 | Видян 1111 пъти

16-годишна българка стана лице на гимназия в Нидерландия

В страна на лалетата една 16-годишна българка става лице на нидерланска гимназия. Това се случва, след като момичето от ромски произход се издига сред първенците на випуска и завършва с почти пълен отличен. В нейна чест устройват и специално изпращане.

Александрина е обявена за ученичка на 2020 година. Нейна снимка, заедно с класната й ръководителка, е поставена на билбордове из града, както и на сайта на средното училище. Признанието идва, след като момичето показва изключително усърдие в училище и завършва с много висок успех.

Александрина учи в Нидерландия от първи клас. Там е от бебе, а български знае само от това, което е чувала вкъщи. За да постигне високите резултати, разчита на бащиното рамо и добри преподаватели.

За Алекс учението винаги е на първо място. Въпрос на семейно възпитание.  А усърдието й не остава незабелязано. На дипломирането чакат Александрина с червен килим пред шатра, украсена с балони и хартиени цветя. Според 16-годишното момиче амбицията й е наследство. Преди време и баща й е бил отличник.

„През комунистическо време имаше математически олимпиади. Аз съм печелил

няколко олимпиади в град Пазарджик, защото аз съм роден там. Бях много добър ученик, но нямах възможностите да продължа да уча”, споделя Янко Янков – бащата на Алекс.

Неговите родители били бояджии и той грабва занаята от тях. Преди 21 години тръгва към Нидерландия, защото се разочарова – колега, който не го бива за майстор, заема мястото му в бригадата. Без умения, но с връзки. Сменя държавата, но запазва бащиния занаят. Днес има строителна фирма за бояджийски услуги в страната на лалетата..

Дъщеря му Алекс пък никога не е имала досег до българската образователна система. За нея само е слушала, както и за семействата, в които родителите не пускат децата си на училище. За нея това е екзотика.  За разлика от родителите си, тя не е живяла в махала и понятието етническо напрежение също е нещо далечно за нея. Но Янко е бил в махалата. Днес иска да каже нещо на тези, които работят в Народното събрание – същото, което някога е ремонтирал.

„ Оправете системата в България. Ако тя е добра, няма да има проблем между роми, българи, турци. Не мислете, че за всичко ромите са виновни. Виновни са управляващите. Обръщам се и към ромския етнос. Не се продавайте за 20 лева, защото тези пари няма да ви оправят живота. Животът на децата ви, който е много по-важен. Нека не позволяваме на децата си поне до 18-годишна възраст да се женят. Накарайте децата си да ходят на училище”, призова Янков.

За да бъдат не просто лица и не просто на гимназиите си. А пълноценни личности, казва Янко – един горд баща на отличничка днес и лекарка утре.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !