Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Извънредно

отпечатай новината

29.07.2020 16:00 | Видян 1308 пъти

Извънредно

Този протест не е като онзи протест през 2013/14 г., защото е обединяващ: леви+десни, стари+млади, бедни+богати и т.н. Поради това излишно е да се правят извънредни заседания на МС във втроник вечер, при положение, че редовните са в сряда сутрин, които за пореден път да дадат 100 млн. лв. за пътен възел Белокопитово, който го слушаме как се прави още от Борисов 1. "Банкя, ти си в нашите уши", ако позволите вариация на тема великата песен Моя Банкя - още едно извънредно нещо, което вместо да помогне на премиера, пак ни връща към връзката му с Тодор Живков - градчето е  свързващо звено между двамата като общо тяхно гнездо.

Разбира се, класацията за най-извънредно тъпо печели безапелационно вицепремиерът Томислав Дончев, наричан от другите министри Конфуций, с лафа за гражданската война и как щял да я печели - това удари окончателно черния му печат за политическо бъдеще - не е само делото НДК, за което час по час му напомнят близки до Цветанов медии.

Изобщо, всеки извънреден брифинг, който вместо да е кратък според наименованието на формата, залива обществото с безкраен водопад от празни думи, има обратен ефект още от времето на извънредното положение.

Инаме, 5 месеца, откакто България е в един или друг негов вид, тя все още не знае:

колко всъщност са аутопсираните, а значи доказани случая на коронавирус, а колко са приписаните поради черепни травми, домашно насилие и т.н.

колко всъщност са заразените, защото официалната статистика е на положителни тестове, не на хора, а от нея не се вадят вторите негативни проби, които са доста сериозен процент

какъв е коефициентът на заразяване - основният показател, който води до мерките във всички страни по света, без нашата - нас ни води някакво вътрешно извънредно чувство, не и наука

какъв е етническият състав и какви са кръвните групи на заразените и починалите - даже в САЩ тези два показателя се цитират съвсем спокойно при всички етно-бунтове в момента, защото са важни

Извънредното положение изглеждаше като манна небесна за властта, като някакво спасение и последен шанс за поредно завръщане. Само че тя си изигра извънредно лошо картите, обилно подхлъзвана от ласкателна социология, базирана на възможно най-неверния начин да се правят анкети - по телефона, след приемане на закон, легализиращ подслушването в страната.

Защо ли? Защото силата е умението човек да спре. А изсилването - с прокоби за черен Великден, които на всичко отгоре са дълбоко Богохулни, за камиони, пълни с чували с трупове, с клетви: "Яко ще се мре", е очевиден за всеки средноинтелигентен човек признак на голям страх и извънредна слабост.

Още по-извънредно неприемливо е един от хората, които всъщност вече трябваше да бъдат обвинени за всяваване на страх и паника, да стане здравен министър - милионер от държавна заплата, управляваната от когото държавна болница тъне в дългове за 70 млн.лв. при скочил с 1 млрд. лв. само през последните години здравен бюджет. Сиреч, не е проблемът в липсата на пари, а в начина - очевидно корупционен, на харченето им. И то не в една държавна болница, а в цялата система. Която е пълна с директори милионери на затънали болници.

А може би дефектът е системен за цялата власт, щом в извънредна за себе си ситуация първото, което й идва на ум е да подкупва. И то кого - пенсионерите, които отдавна чакат минимална пенсия от 300 лв. и преизчисляване на всички останали. От години довчерашният финансов министър обясняваше, че ако им даде, ще се срине финансовата ни система и стабилността, понеже струвало 1,1 млрд.лв. 3 пъти по-малко от абсолютно неизгодния Руско-турски поток през наша територия, 2 пъти по-малко от платените накуп американски самолети, които САЩ пусна документ, че никога не е настоявано да плащаме авансово и накуп, при положение, че няма да дойдат при нас всичките не по-рано от 2024-25, а още по-вероятно и до 2027 г.

Извънредното положение с училищата показа, че простият подкуп с вдигане на учителските заплати, който не беше съчетан в никоя от 3-те последователни години, в които се прави на калпак, а не по заслуги, поне с изискването онези 80% от учителите, които нямат елементарна дигитална грамотност, да я придобият, е вреден за всички.

Извънредно възмутително е след тези видими резултати и след удивителните документи за конфликт на интереси и доказана корупция в МОН, които публикувахме, да не бъде сменен министърът на образованието. Вероятно никой не се е навил да стане нов министър.

Само така може да се обясни също защо друг невъобразим елемент от кабинета - правосъдният министър Д. Кирилов, си е още на поста и след кадрила в правителството. Явно никой читав юрист не е приел да замени онзи, който още за ЧНГ трябваше да си е подал оставката, защото - както ЕК нееднократно подчерта, мониторингът над България за корупцията, съдебната система и правоохранителните органи НЕ е свалян.

Същото важи и за поне още няколко останали на постовете си министри, които са незаменими, защото никой свестен и почтен човек просто не иска да ги замени.

Извънредна ситуация е, защото стара политическа максима, описана още в Големанов гласи: "Партията може да остане без членове, но без кандидати за министри - никога". Същата мисъл съществува и в друг прочит: "Нацията ни е съставена изцяло от бивши, настоящи и бъдещи министри".

Е, представете си колко е извънредно, щом сме опрели до ситуация никой да не ще да става министър в този кабинет. Както е писал поетът: "И погрешен е всеки нов ход".

Снимка: Георги Димитров 

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !