Новият албум на Бионсе е тук

Албумът на Бионсе е тук. Нейният нов по-дългосвирещ...

Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Възраждат 5 символа на София

отпечатай новината

20.07.2020 16:33 | Видян 1741 пъти

Възраждат 5 символа на София

5 емблематични сгради, които са паметници на културата, ще могат да получат помощ, за да бъдат реставрирани. Това ще стане възможно благодарение на Програма Културно наследство на Столичната община, като окончателното одобрение очакваме по време на заседанието на СОС на 23 юли.

1. Студентският дом е изграден в периода 1931-1933 година по проект на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов. По своя характер е единствена за времето си сграда от този род с кино-салон, репетиционни зали за самодейни състави, административни помещения, ателиета за художници. Архитектурата е решена със "спокойна" фасада с хоризонтално членение, лентовидни прозорци, разнообразена само от терасата на най-горния етаж с изглед към площад „Народно събрание“.

2. Административната сграда на БАН на ул. "Московска" 13-13А е построена в периода 1880-1886 година. Архитектурата е подчинена на стиловите изисквания от периода на Освобождението - спокойна класицистична главна фасада с академичното деление на 5 части. Класическите детайли приобщават сградата към архитектурния ансамбъл на стария офицерски клуб и Княжеския дворец. Сградата е известна като "училище от фонда на д-р Василиади". По време на Втората световна война се ползва за канцелария на въздушните войски.

3. Жилищната сграда на ул. "Пиротска" 15 е построена през 1911 година за жилище на Ставри Лазаров – строител по професия, за собствени жилищни нужди и отдаване под наем. Тя е на три етажа, тавански етаж и партер с магазини. На фасадата датата на строежа и инициалите на Лазаров са изплетени във винетка. Пластичната украса на сградата е богата и разнообразна, типично сецесионова, подчертаваща асиметрията в обемното решение.

4. Жилищната сграда на ул. "Позитано" 1 е построена около 1910 година по проект на арх. Георги Кунев. Тя принадлежи към административно-търговски и банкови сгради в квартала на Търговския дом и е най-старата постройка в този квартал и единствената, строена за жилищни нужди. Сградата е типична жилищно-търговска сграда от началото на ХХ век със запазена автентичност.

5. Сградата на БАН на ул. "Московска" 45 също е по проект на арх. Георги Кунев. Тя е построена през 1924-1925 година за жилище на сестрата на Никола Мушанов и е свързана във втори етаж с неговата къща , която е съседна. Сградата участва в архитектурен ансамбъл от 4 жилищни сгради, построени в един период (ул. "Московска" 41, 43, 45 и 47). Фасадата е решена в "модерен" стил, вертикално разчленена при обединяване на прозорците на първи и втори етаж. Интериорът също представлява значителен интерес", пише общинският съветник Димитър Вучев.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !