Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Имунитетът към К19 е по-висок, отколкото предполагахме

отпечатай новината

06.07.2020 12:26 | Видян 1141 пъти

Имунитетът към К19 е по-висок, отколкото предполагахме

Имунитетът към Ковид-19 вероятно е по-висок, отколкото тестовете за антитела предполагат, показва изследване на една от най-елитните медицински школи в света - шведския Каролинска институтет и университетската болница към него.

Проучването е установило, че много хора без симптоми или с леки симптоми на корона вирус, са развили т.нар. клетъчен имунитет, въпреки липсата на антитела, предаде Дарик.

Научният екип от Каролинска институтет и университетската болница Каролинска са установили клетъчен имунен отговор чрез активиране на Т-клетки срещу Ковид-19 при хора, които са без или с леки симптоми и с отрицателни тестове за антитела, четем на уебсайта на шведската медицинска академия.

„Т-клетките са вид бели кръвни телца, които са специализирани в разпознаването на заразени с вируси клетки и са основна част от имунната система“, обяснява един от авторите на проучването Маркус Бугерт от Центъра за инфекциозна медицина в Каролинска институтет. Учените са направили имунологичен анализ на проби от над 200 души, част от които хоспитализирани в Университетската болница Каролинска, както и на хора, контактни с роднини, завърнали се в Стокхолм след ваканция в Алпите през март. Алпийските зимни курорти бяха едно от епидемиолгичните огнища и център за разпространение на Ковид-19.

Анализът на Т-клетките е по-сложен от тестовете за антитела и се извършва само от специализирани лаборатории, каквато има в шведската медицинска академия.

Резултатите показват, че приблизително два пъти повече хора са развили клетъчен имунитет в сравнение с тези, при които са установени антитела. Това означава, че общественият имунитет срещу коронавируса е значително по-висок, отколкото тестовете за антитела предполагат, казва проф. Густаф Люнгрен.

„Сега трябва да се направят по-обширни и продължителни проучвания както на Т-клетки, така и на антитела, за да разберем колко устойчив е имунитетът и как тези два различни компонента на имунитета срещу Ковид-19 са свързани един с друг“, посочва Маркус Бугерт.


автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !