Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Гледаме онлайн Кожа и небе с Блатечки

отпечатай новината

19.05.2020 13:55 | Видян 1181 пъти

Гледаме онлайн Кожа и небе с Блатечки

Тази вечер от 19.30 часа онлайн ще бъде излъчен спектакълът на Бойко Илиев „Кожа и небе" по спечелилата награда „Аскеер“ за съвременна българска драматургия пиеса на Димитър Динев, който от години живее в Австрия и е утвърдено име в немскоезичната литература. В тази човешка история от войната в бивша Югославия през 90-те, участват звездните актьори Асен Блатечки, Параскева Джукелова и Ники Илиев.

Спектакълът на продуцентска къща „Евро Диалог“ ще може да се гледа до 23 май на платформата Urbo срещу символичната цена от 6 лева за виртуален билет. Инициативата „Дигитален театър“ се реализира с подкрепата на Столична община в рамките на проекта „Солидарност в културата“.

Записът на представлението е от премиерата в „Сълза и смях“ през 2006 г., разкри за „Монитор“ режисьорът Бойко Илиев. Оттогава постановката е играна при голям успех над 150 пъти, а когато актрисата Параскева Джукелова забременява, в нейната роля влиза младата й колежка Мариела Топалова и заглавието продържава още няколко години сценичния си живот. Пластиката в представлението е на Александра Хонг, музикалното оформление – на Сашо Младенов. Художник на татуировките е Нина Цончева.

Историята в "Кожа и небе" е подвеждащо проста. И позната. Война, кратка среща на мъж и жена. Те ще останат неназовани по име до самия финал, но тази анонимност не ги обезличава, а превръща историята им в притча, тях самите – в Мъжа и Жената. Срещат се посред пустошта, в нищото. Той – уморен, циничен, загубил илюзиите си, но копнеещ да бъде обичан. Тя – клошарка, превърнала бойното поле в свое царство, а войниците – в свои поданици, наивна и копнееща за изход. И въпреки че всичко е против тях, любовта все пак е възможна... Срещата им е първа и последна, но стига за цял живот. Появата на третия само форсира събитията, засилва и без това нагнетения ритъм на живеенето, който налага войната. Катаклизмите имат свойството да придават плътност на дните, да изострят сетивата, да компресират съдбите ни. "Не чувствате ли мрачното величие на войната... Срещи, които ни се струват невъзможни, страсти, които не бихме допуснали у себе си, постъпки, които не сме очаквали да извършим, намират място в този гигантски катаклизъм...". Тези думи на класика Димитър Димов от романа "Поручик Бенц“ напълно подхождат за пиесата „Кожа и небе“ и спектакъла на Бойко Илиев.

До НДК в най-скоро време ще бъде изградена лятна сцена, където от 1 юли до 30 септември Нов театър - НДК, на който Бойко Илиев е директор, ще бъдат изнесени на открито спектаклите от репертоара му и гостуващите представления.

Източник: Монитор

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !