Ривиерата е по-изгодна от Банско и...

Френската Ривиера е най-красива, най-достъпна финансово...

Ето защо всъщност има носталгия по...

Ако беше доживял до наши дни, социализмът в България...

Кристо отлага опаковането на Триумфалната арка за догодина

отпечатай новината

02.05.2020 10:02 | Видян 1481 пъти

Кристо отлага опаковането на Триумфалната арка за догодина

Роденият в България художник Христо Явашев-Кристо ще отложи за догодина реализацията на проекта си, в рамките на който ще опакова Триумфалната арка в Париж. В причина за това се превърна световната пандемия от новия коронавирус.

Първоначално беше планирано Кристо да осъществи инсталацията си този април. Новите дати за това са между 18 септември и 3 октомври 2021 г., съобщиха от "Центъра Помпиду" и Центъра за национални монументи във Франция.

Художникът и сега продължава да работи по творбата, като се надява проектът да е готов още до този септември.

Припомняме, че миналата година стана ясно, че Кристо възнамерява да опакова Триумфалната арка в Париж с 25 хиляди квадратни метра сребристо синя рециклируема полипропиленова материя.

За нея той черпи вдъхновение от съвместната си работа със своята съпруга – покойната вече Жан-Клод. „Тя винаги беше близо до мен през целия ми живот. Разбира се, има някаква ирония и тъга от факта, че вече я няма, но съм развълнуван да продължа с живота и творчеството си“, каза тогава Явашев пред The New York Times.

Въпреки че получава зелена светлина и от френския център за национални паметници, Кристо е категоричен, че не получава публични средства за реализирането му. Финансирането за опаковането на Триумфалната арка авторът подсигурява чрез продажбата на негови предварителни проучвания, рисунки и модели за проекта.

Източник: Монитор








автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !