Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Хаос и 200 000 на улицата заради Ангелкова

отпечатай новината

24.03.2020 14:19 | Видян 1988 пъти

Хаос и 200 000 на улицата заради Ангелкова

Хаосът с предплатените пакетни пътувания в туризма продължава, въпреки надеждата, която даде на клиенти и компании с изказвания през последните дни ресорният министър Николина Ангелкова, пише Труд. Тя каза, че още в понеделник ще бъде обявена схема за нови ваучери с валидност 24 месеца. Те ще бъдат раздавани на туристите, резервирали ваканции, така че те ще могат да се възползват от друго пътуване за сметка на анулирано такова заради пандемията от Covid-19, затворените граници и спрените полети.

Според представители на сектора и клиенти обаче няма как ваучерите да решат проблемите в сектора, въпреки че са стъпка в правилната посока. И доводите за това са много.

На първо място ваучери ще се дават само за пътувания, отложени в периода на обявеното извънредно положение, което към момента е от 13 март до 13 април. За останалите пропаднали ваканции туроператорите все още имат задължение да връщат пари, въпреки че на всички е ясно, че са предплатили вече тези суми на доставчици у нас и в чужбина и няма откъде да ги вземат. Ако ваучерите са на стойност предплатената сума, вместо конкретна почивка с променена дата, клиентите могат да загубят, защото не е ясно дали цените на ваканциите ще останат същите след кризата. Никой и не гарантира, че няма да има фалити на доставчици. Или на туроператори.

Ако се избере промяната на дата по конкретна дестинация, има риск част от предплатените хотели да останат затворени, а авиокомпаниите да се откажат от определени маршрути. Не по-малко сложно за компаниите е и да сменят една дестинация с друга, тъй като са платили на едни доставчици, а ще трябва да осигурят нощувки и престои при други партньори, които също ще искат заплащане. Така, ако клиентът е платил за Турция, а иска да почива в Гърция за предплатената от него сума, това отново ще затрудни бизнеса. Затова още отсега компаниите обмислят да създадат “банка” за взаимопомощ, в която да си прехвърлят един на друг предплатени ваканции. Клиенти пък настояват да могат безплатно да сменят имената на пътуващите, за да могат да предоставят безвъзмездно или с отстъпка в цената предплатените от тях почивки на свои приятели, родни или познати.

продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !