Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Сатирата със спектакъл по филма Телевизионна мрежа

отпечатай новината

13.12.2019 14:55 | Видян 1743 пъти

Сатирата със спектакъл по филма Телевизионна мрежа

Сатиричният театър „Алеко Константинов” се готви за поредната си голяма премиера на 18 декември  от 19:30 ч. Постановката „Телевизионна мрежа“ е сценична адаптация на Лий Хол по филмовия сценарий на Пади Чайевски. Превод и постановката са дело на Андрей Аврамов, сценографията е на Антония Попова. В представлението участват актьорите: Малин Кръстев, Калин Сърменов, Стефания Кочева, Явор Борисов, Силвия Лулчева, Иван Панев, Красимир Куцупаров, Димитър Баненкин, Асен Мутафчиев, Борислав Захариев, Симеон Гълъбов, Пламен Сираков, Милена Аврамова, Михаил Сървански, Полин Лалова, Васил Грънчаров, Ирина Първанова, Мартин Христов.

„Да създадем театрален спектакъл по филма „Телевизионна мрежа“, отличен с четири „Оскар“-а и сценарий, включен в десетте най-добри в историята на киното, за нас е голямо предизвикателство. Трябва не само да „преведем“ филмовата специфика на сценичен език, а главно да пренесем посланията на автора до съвременния зрител. Преди много години гледах филма „Телевизионна мрежа“ и го възприех като сатиричен футуристичен кошмар.

Днес текстът звучи като документална реалност. Историята съдържа определени паралели познати на днешния зрител. Анализът на Пади Чайефски на телевизията от 70-те години на ХХ в. може напълно да се покрие с днешния Интернет. Днес телевизорът-смартфон е в ръцете ни и ние гълтаме не само информация, а и фалшиви новини, таблоидна журналистика, компромати, „алтернативни факти”, и риалити шоута… Текстът не е единствено сатира за алчни печалбари и лицемерни кариеристи, а пиеса за това как съзнанието ни може да се манипулира чрез властта на медиите. Известната фраза на героя: „Аз съм бесен и не мога да търпя повече!“ и днес може да е рефрен на недоволните граждани по социалните медии. Но Чайефски  акцентира на опасността този гняв да бъде прихванат, преопакован и накрая неутрализиран от властта чрез демагогия и популизъм.

В този смисъл „Телевизионна мрежа“ е не просто атака срещу телевизията, а пророческа метафора на днешния свят. Иска ми се да вярвам, че бъдещите зрители на нашия спектакъл не са равнодушни, самодоволни и изолирани, че те ще усетят и тревогата скрита в тази сатира. А мястото на сатирата е в Сатиричния театър.“, споделя постановчика Андрей Аврамов.  Филмът „Телевизионна мрежа“ печели през 1977 г. следните награди „Оскар“: водеща мъжка роля – Питър Финч за ролята на Хауард  Бийл (в представлението на Сатиричния театър – Малин Кръстев), водеща женска роля – Фей Дънауай за ролята на Даяна Кристенсън (в представлението на Сатиричния театър – Стефания Кочева), поддържаща женска роля – Беатрис Страйт за ролята на Луиз Шумахър (в представлението на Сатиричния театър – Силвия Лулчева), оригинален сценарий - Пади Чайефски.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !