Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Излезе един от най-четените романи на 20 век

отпечатай новината

12.12.2019 10:07 | Видян 1978 пъти

Излезе един от най-четените романи на 20 век

Рим по време на управлението на Нерон е привидно бляскаво място. Организират се богати пирове и поетични състезания, а забавленията в Циркус Максимус сякаш нямат край.

От другата страна на монетата обаче са развратът и липсата на морал, бедността на народа и лудостта на императора, който подпалва собствения си град. В тези мрачни дни на упадъка на Римската империя младият войник Марк Виниций се влюбва в Лигия – пленената дъщеря на варварски цар. Но той не подозира, че любимата му изповядва християнската вяра, заради която мнозина вече са загубили живота си.

Съдбите на Виниций и Лигия се преплитат и двамата гледат света, който познават, да се променя пред очите им. А докато апостолите Петър и Павел се опитват да спасят аморалния град от разруха, християните са подложени на жестоки гонения.

Ето и повече за автора и историята на Quo Vadis от преводача на книгата, която излиза с печата на издателство „Хермес“, - Евгения Манолова.  На българския пазар отново се появява Quo Vadis, най-известното произведение на полския класик Хенрик Сенкевич. Има ли интересни факти около миналото на книгата, които може да ни споделите? - Quo Vadis е класическа творба, написана  в исторически период, когато Полша, тогава лишена от независимост, след поредица от въстания, търси самоутвърждаването си на политико-историческата карта на Европа. До независимостта й през 2018 г., която Сенкевич за малко не доживява,  остават броени години.

Романът, както и другите велики творби на Сенкевич – всъщност правилното произношние на името му е Шенкевич: „Кръстоносци“, „Потоп“, „С огън и меч“, „Пан Володийовски“, трябва да утвърди националното съзнание на поляците. За събуждане не може да става дума, тъй като у тази нация то никога не е заспивало. В Quo Vadis полският отглас е произходът на главната героиня Лигия – княгинята от далечния Север, дъщерята на могъщ вожд от покрита с лесове страна, дал отпор на римските легиони. Съвременниците на Сенкевич несъмнено са правили аналогия и с разпада на една прогнила империя и зараждането на нещо ново. По онова време вече от век Полша е разделена между три империи – руската, австро-унгарската и пруската. И трите в началото на  ХХ век изживяват последните си дни и изчезват с края на Първата световна война, когато се възражда независима Полша. За читателите от онова време романът е бил своего рода пророчество. Нобеловата награда за писателя през 1905 г. сякаш потвърждава това.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !