Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Пътят на Светлин Русев показват колекционери

отпечатай новината

07.06.2019 16:19 | Видян 1015 пъти

Пътят на Светлин Русев показват колекционери

Великолепни творби на Светлин Русев събраха почитатели на Маестрото в галерия „Средец“ на Министерството на културата. Съюзът на колекционерите в България отдава почит на великия художник с изложбата „Пътят“ година след като академикът си отиде от този свят. Картини от колекциите си предоставиха 21 членове на съюза, за да могат ценителите на творчеството на Светлин Русев да видят отблизо шедьоврите му. „Виждате колко добре са обгрижвани картините – колекционерите пазят културното ни наследство“, сподели проф. Валери Стефанов, председател на СКБ, който откри изложбата заедно с проф. Аксиния Джурова.

„В творческата си биография Светлин Русев написа „Повярвах, че съм намерил пътя – илюзия!!!“ Изложбата „Пътят“ показва дали това е било илюзия. Светлин е творец, който налага дълбок философски поглед към живота“, каза на откриването проф. Аксиния Джурова, която е куратор на изложбата заедно с проф. Иван Маразов. Сред колекционерите, предоставили картини за изложбата, са Боян Радев, Венцислав Кадиев, и Ники Младжов, който участва в експозицията с десет спиращи дъха платна на Светлин Русев, с когото бизнесменът-колекционер беше изключително близък.

Портрет на жена, наречен от Маестрото „Светлин – преди Светлин Русев“, нарисуван през 1956 г., предоставен от Ники Младжов, грабваше погледите на посетителите, както и изключителните картини „Майка“, „Прегръдка“, „Ковачи“ и „Рибари“, нарисувани през 60-те години на миналия век. Картините „Голо тяло“ от 1970 г. и „Кюстендилска пролет“ от 1973 г., предоставени от частната колекция на Ники Младжов, обрамчват като в рамка останалите платна, изложени на витрината на галерията и могат да се видят от всички минувачи, запалени по изкуството.

„Лутах се в търсене на магическия философски камък на мъдростта, с вечните отговори отсам и живота отвъд; стигнах до каменна кариера, с кървавите следи на време, труд и мъка“, е написал Светлин Русев в последния ден от живота си. Благодарение на инициативата на Съюза на колекционерите всички могат да се насладят на творческия път на Маестрото.

 
Снимка: „Светлин – преди Светлин Русев“ – картина от колекцията на Ники Младжов, нарисувана от Маестрото през 1956 г.






 




автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !