Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Учени откриха ДНК ключ за регенерация на цялото тяло

отпечатай новината

16.03.2019 11:25 | Видян 1558 пъти

Учени откриха ДНК ключ за регенерация на цялото тяло

Хората може някой ден да имат способността да възстановяват крайниците си, след като учените от Харвардския университет откриха ДНК ключ, който контролира гените за регенерация на цялото тяло.

Някои животни са способни на изключителни подвизи, като саламандрите, чиито загубени крайници отново израстват, или геконът, който може да хвърли опашката си, за да избяга от хищници и след това да образува нова само за два месеца.

Планинските червеи, медузите и морските анемони отиват още по-далеч, като всъщност регенерират цялото си тяло, след като са нарязани наполовина.

Сега учените са открили, че при червеи една секция от не-кодираща ДНК контролира активирането на „главен контролен ген“, наречен EGR, който действа като енергиен превключвател за включване или изключване на регенерацията.

„Успяхме да намалим активността на този ген и установихме, че ако нямате EGR, нищо не се случва“, казва д-р Манси Шривастава, асистент по организъм и еволюционна биология в Харвардския университет.

Учените установиха, че по време на регенерацията плътно опакованата ДНК в клетките им започва да се разгръща, като позволява нови области да се активират.

Хората също носят EGR, и го произвеждат, когато клетките са подложени на стрес и се нуждаят от ремонт, но не предизвиква регенерация в голям мащаб.

Сега учените мислят, че този главен ген е свързан различно при хората за разлика от животните и сега се опитват да намерят начин да достигнат до регенеративните му способности.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !