Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Панаир на суетата – един роман без герой

отпечатай новината

22.05.2018 15:06 | Видян 2411 пъти

Панаир на суетата – един роман без герой

Панаир на суетата – един от най-великите английски романи на всички времена – отново достига до българските читатели от издателство Апостроф непосредствено преди Пролетния панаир на книгата. Класическата творба на британския писател Уилям Текери е разказ за дързостта на жената, която не се спира пред нищо, за да осъществи мечтите си. Това е непреходна история за лицемерието на висшето общество, в което всичко се оказва театрална сцена, а хората са обикновени марионетки.

Романът започва да излиза на части през 1847 г. в хумористичното списание Пънч с подзаглавието Скици на английското общество, тъй като освен сатиричната форма, в която е написана, книгата е съпроводена с авторските илюстрации на Текери. През 1848 г. Панаир на суетата е издадена в цялостния си вид с ново подзаглавие: Роман без герой.

Още с появата на първите няколко части творбата предизвиква огромен интерес сред читателите, а литературните критици я оценяват високо. Дори писателката Шарлот Бронте пише: „Ако истината е богиня, Текери трябва да бъде нейният най-велик проповедник“.

Историята проследява съдбите на две жени, които са коренно различни една от друга. Амелия Седли е родена в изисканите кръгове на английското общество. „Добродетелите, характерни за една млада англичанка от благороден род, и дарбите, подходящи за нейния произход и положение, не липсват на обичливата мис Седли, чийто благ нрав очароваше както по-възрастните от нея, така и по-младите ѝ приятелки“.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !