Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Свалиха песента на Сузанита от YouTube

отпечатай новината

09.08.2017 14:05 | Видян 2488 пъти

Свалиха песента на Сузанита от YouTube

Продуцентът Том Прайс заплаши със съд, ако певицата не спре разпространението на парчето.

Песента Луцифер и Буда на 14-годишната дъщеря на Орхан Мурад – Сузанита бе свалена от платформата за видеосподеляне YouTube, пише монитор. Причината е съмнение за нарушени авторски права, а сигнал до сайта е изпратил професор Биджан Казем Мисаг, който стои зад мелодията към оригиналната песен - Allahumma Ya Subuhun. Цигуларят е написал музиката преди близо 40 години, а неин запис е направен през 1991 г. от световно признатият продуцент Том Прайс.

Песента е на религиозна тематика и е особено популярна сред хората, изповядващи бахайската вяра.

„Тази религия има повече от 10 млн. последователи по света. Сузанита пее точно същата мелодия, но не само това – бяха използвали моя запис. Това видео е откраднало две неща: продукцията, която аз направих през 1991 г. и песента, която проф. Казем Мисаг е написал“, обясни пред bTV Прайс.

Той допълни още, че ще заведе иск в съда единствено, ако Сузанита не преустанови разпространението на парчето си от платформата. Той призова певицата и да дари спечелените от Луцифер и Буда пари на благотворителна кампания в България по неин избор.

„Най-отговорно заявявам, че те, децата, са използвали един семпъл от DJ Biz от Arabic trap. Взели са един бийт, това са два такта. В авторското право до четири такта се води за заимстване, а не за плагиатство”, защити дъщеря си изпълнителят на Хиляди слънца.

Сузи от своя страна пази кореспонденцията си с въпросния диджей, според която той се съгласил музиката му да бъде използвана, стига да бъде посочен като автор.

Междувременно проучване на Монитор показа, че редица български меломани са се опитали да се свържат с потребителя Arabic trap, публикувал Амулет (ремикс на музиката към Allahumma Ya Subuhun) на DJ Biz в YouTube.

След сигнал на Десислава Георгиева от преди две седмици, от канала отговарят: „Благодарим Ви. Вече работим по този казус.“ Факт е, че докато все още беше на линия в платформата, под видеото на Луцифер и Буда DJ Biz беше оповестен като автор на мелодията, а Arabic trap – като музикална компания, свързана с проекта.

Според недоверчиви потребители в YouTube обаче тези щрихи са били добавени впоследствие. Скандалът около авторството на музиката си пък Сузанита определя като трамплин към върха на популярността у нас.
Дъщерята на Орхан Мурад вече започна участия, като още този четвъртък ще завърти „яката дупара“ в стила на Гери-Никол, на която е и фенка, в столичен клуб в Студентски град.

14-годишната певица работи и по втория си проект. Преди броени дни тя записа дуетното си парче с Андреа - Строго забранено. Очаква се клипът към него да се появи на бял свят до края на месеца.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !