Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Мариела Гемишева наряза сватбени рокли за изложба

отпечатай новината

26.06.2017 17:12 | Видян 1046 пъти

Мариела Гемишева наряза сватбени рокли за изложба

Изложба на известната модна дизайнерка и съвременен художник Мариела Гемишева се открива на 29 юни (четвъртък) от 18.30 ч. в столичната галерия Credo Bonum на ул. „Славянска“ 2. В своята „Автопортретна инсталация” Гемишева събира основни моменти от досегашната си работа.

По време на откриването ще бъде представено изданието „Автопортрет“ с фотографии, текстове и интервюта, показващи 20-годишния й артистичен опит. Сред авторите в него са Яра Бубнова, Демна Димитрова, а дизайнът на книгата е дело на Кирил Златков.

Изложбата вече е подредена за най-любопитните зрители, които няма да дочакат официалното откриване, и ще може да се види до 16 юли. Тя онагледява някои акценти от ретроспективното издание, които са ключови за творчеството на авторката. Инсталацията съдържа няколко видеа, запечатали част от най-паметните пърформанси на Мариела Гемишева - „Сватбените ми рокли на покрива“ с култовото дефиле навръх сградата на СБХ на „Шипка“ 6,

Fashion Fire – ревюто в Пожарната в центъра на София

и др. Сред обектите са парчета плат от булчински тоалети и аксесоари, сътворени от дизайнерката, които тя и студентите й са превърнали в нещо друго – възглавници, пластики и т.н., преформулирайки сватбената идея с помощта на артистичната си фантазия. Самите обекти са подредени върху характерен розов килим, познат като част от будоарните инсталации на Гемишева. Експозицията включва и няколко фотографски портрета на ексцентричната художничка.

Мариела Гемишева несъмнено е едно от най-значимите имена в българския моден дизайн. Нещо повече - тя е творец, използващ езика на модата в съвременното изкуство и създател на дрехи, превръщащи се в изкуство. В модните й ревюта моделите са издигнати до нивото на ходещи скулптури. Чрез тях художничката говори за бунта на феминизма, за колебанията и противоречията на съвременната женственост, но и за сложният диалог, протичащ

между различните социални и културни пространства

продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !