Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Германска телевизия следи за състоянието на Мутафова

отпечатай новината

29.12.2016 09:34 | Видян 2055 пъти

Германска телевизия следи за състоянието на Мутафова

Германското национално радио и телевизия ARD има кореспондентско студио за Югоизточна Европа със седалище във Виена. Това студио има свой информационен сайт. Отскоро в него има нова рубрика „Made in…(съответната държава)“, в която се публикуват статии за уникални събития и хора от съответната държава в региона.
https://www.ard-wien.de/2016/12/24/made-in-bulgarien/

Произведено в ... България
Стоянка Мутафова е най-възрастната активна актриса в света

Екатерина Попова, кореспондент на ARD Radio в България
В един малък италиански град, в една типична италианска къща живее майка със своята дъщеря и всеотдайния им приятел. Фриволната 90-годишна Олга не иска да се примири с възрастта си. Тя мечтае отново да е фаталната и секси жена от своята младост, командва всички около себе си и най-вече своята дъщеря Елза, която е останала стара мома заради властната си майка.

Италианският драматург Алдо Николай е нарекъл своята комедия „Госпожа Стихийно бедствие“. И тя наистина е такава – не само измислената Олга, но и актрисата, която изпълнява нейната роля в България – Стоянка Мутафова. 94-годишната артистка танцува на сцената степ, чарлстон, сиртаки, румба, валс и то с енергията на изригващ вулкан.

В балканската държава Стоянка Мутафова е почитана от зрители от няколко поколения като кралицата на комедията и живата легенда на театъра. „Фурия“, „тайфун“ и „г-жа Стихийно бедствие“ са само няколко от множеството имена, които й е дала публиката през продължителната й кариера. „Мечтата ми е никога да не стана нормална“, казва тя. Актрисата определя себе си като „доста хаотична“ и „хулиганката на българския театър“, не крие, че още като малко момиче не е била особено послушна. По-късно също – омъжвала се е три пъти: за чешки режисьор, за журналист и накрая за актьор. „С мен не се живее лесно. Затова пък никога не е скучно“, смее се тя.  
Още като дете Стоянка знае, че иска да играе на сцена. „Винаги съм била сигурна в това, това беше мечтата ми“, спомня си енергичната възрастна дама. След като завършва класическа филология тя кандидатства в Държавното театрално училище в София против волята на родителите си.

Като млада актриса продължава обучението си в Прага и в продължение на три години играе в театър там. През 1949 г. носталгията я връща в София, където веднага е приета в Народния театър. Но голямата й любов винаги са били комедията  преди всичко сатирата, макар че „те са най-трудните сред всички театрални жанрове“, както подчертава Мутафова. Затова през 1956 г. тя въодушевено се мести в новосъздадения Сатиричен театър в София, където и до днес – 60 години по-късно, продължава да пълни залата. „Тогава нашият театър беше много силен, а ние бяхме мното смели. По време на комунизма цареше много строга цензура, контролираше се всяка дума и всички се страхуваха. Само ние не, защото можехме да изричаме на глас истината под формата на сатира“, спомня си актрисата.

Днес 94-годишната Стоянка Мутафова играе в телевизионен сериал и в четири театрални постановки. Тя постоянно пътува и то из целия свят. През февруари 2016 г. е на турне в Германия, през октомври – в САЩ и Канада. Навсякъде българите я аплодират, в Чикаго й ръкопляскат над 2000 зрители.
„Не е съвсем нормално да имам толкова много работа на моята възраст, но ще продължавам така, докато мога“, уверява обичаната актриса. На сцената тя грее и изглежда 20 години по-млада: „Сцената ме държи жива. Там не усещам умора. Де седя в къщи за мен би означавало духовна, а може би и физическа смърт.“
Нейната страст към актьорството остава несломима въпреки възрастта. Тя въздейства заразително и на по-младите й колеги. „Стоянка е невероятна жена. Тя е в страхотна форма, мисли бързо, веднага прилага на практика идеите на режисьора и научава текста още на репетициите“, възхищава се нейната колежка от Сатиричния театър Росица Александрова. „Тя е искрена, непретенциозна, не е горделива и не се изживява като голяма звезда“, разказва и Полин Лалова.   


През всичките тези години Стоянка Мутафова никога не е имала дубльорка. За своите роли тя винаги е била единствена изпълнителка, уверяват от Сатиричния театър. За първи път в своята 60-годишна театрална кариера българската кралица на комедията е била заместена от друга артистка на 30 ноември 2016 г. Защото два дни по-рано голямата актриса е постъпила в болница заради проблем със сърцето. Сложен й е стенд и тя вече отново е във форма. Нетърпелива е отново да се качи на сцената. „Щом като пълня залите и ми ръкопляскат, значи публиката ме харесва и трябва да продължа да играя. Гледайте ми постановките, не болестите“, пошегува се тя неотдавна от болничното легло.  

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !