Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

За Али и Лили Маринкова

отпечатай новината

07.06.2016 14:48 | Видян 2808 пъти | Гласували 3

За Али и Лили Маринкова

Защо е велик Мохамед Али, освен че мюсюлманското му име се превежда точно така („али” значи велик, както знам от съпруга на Йълдъз Ибрахимова, чието пък име се превежда като „звезда”)? Не само заради боксовите му постижения, които като нищо може да се сторят спорни или недостатъчни на такива капацитети като Румяна Бъчварова от село Шипка. А заради простия факт, че е първият знаменит човек, открито опълчил се срещу системата на демократична Америка. Историята е поучителна:

18-годишен той става олимпийски шампион в Рим, връща се у дома и излиза да почерпи приятел. Иска да го  заведе в най-добрия ресторант в родния им Луисвил. Но не пускат олимпийския шампион, гордостта на Америка, защото не е бял. В знак на протест той хвърля златния си медал в река Охайо, приема исляма, отказва да влезе в редовете на американската армия в срамната й Виетнамска война. Заради това се опитват да го тикнат в затвора за 10 години, отнемат му световната титла и правото да се боксира, което го оставя в разцвета на силите му без работа за 3 и половина години. Но Али се завръща още по-силен и печели най-великите мачове в историята на бокса, а може би и на спорта – в Киншаса и в Манила. След тях продължава да се бие дори и с Паркинсон, тъй като вечното надлъгване със системата е изяло спестяванията му и той е във фалит. Али си отиде в събота по българско време.

Лили Маринкова не е  Али, но за Българското национално радио тя е велика, понеже е последният мохикан от едно славно поколение, създавало Хоризонт, а с това модерната информация и журналистика в България и отстоявала правото на журналиста да пита и на читателя да знае, независимо от режима. Никой режим обаче – не е вярно, че Виденов я е уволнявал, както една другарка от Дневник пише из Фейса тези дни, нито пък я подгони Костов, въпреки че и него критикуваше. Но я уволни сегашното управление. И даже излъга, че я било пенсионирало. Пък се оказа, че й остават 2 години стаж, за  да има право да се пенсионира.

Лили, която помня почти 40 години, никога не е била съгласна. И е права – с какво да е съгласен човек в България:

С диктатурата на простотията ли?!

С чутовните кражби на милиарди – сигурно прочетохте как 100 свързани лица са взели 14 млн. от еврофондовете в земеделието, докато ние всички си играем на протести, контрапротести, задължително и разрешително гласуване, референдуми и тем подобни?!

С нарочно изтребване на българското образование, довело до над 40% двойки на последните матури като илюстрация на нещо, което отдавна знаем – нацията е програмирана да произвежда вече само бармани, келнери и проститутки?

Каквато и да е Лили Маринкова, какъвто и да бе Али – всеки от тях като всеки от нас с кривиците си, ние имаме нужда от хора като тях.

 

БОРИС АНГЕЛОВ 

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !