ЗаПлетени истории: Завръщането на...

Плетените дрехи са хит в световните трендове, хем за...

Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Марко Косев: Кой е по-голям Фьодор, Багата или аз?!

отпечатай новината

22.11.2015 21:05 | Видян 5244 пъти | Гласували 1

Марко Косев: Кой е по-голям Фьодор, Багата или аз?!

Надминахте рекорда на самия Фьодор Емеляненко и вече имате 5 световни титли по бойно самбо, а досега само Багата се гордееше, че го е бил – кой е най-голям от трима ви?

Багата веднъж стана световен шампион, но той е много голям, и двамата имаме феноменален успех. Не може да се каже кой е по – аз или той. Пък и не мога да бия Фьодор. А Багата го е бил. Ще бие и мене, ако се сбием – двоен е на мен по килограми...

Що за спорт е бойното самбо?

Бойното самбо е смесица от всички бойни спортове – борба, джудо, карате, бокс, кикбокс. Самото самбо е направено от руски генерал, който обикаля СССР и събира в едно всички народни бойни дисциплини в т.нар.Самоотбрана без оръжие. От 2005 г. има световни първенства по бойно самбо. Тогава за първи път участва Румен Димитров - Близнака и става трети, победител е през 2009 г. Фьодор участва също. Става три пъти шампион, а го пишат 4.  2007 г. играх за първи път в Правец, но на европейско първенство, и останах втори. През 2009 г. вече бях и световен шампион в Солун. От 8 първенства на планетата, в които съм участвал, имам вече 8 медала, от които 5 титли. Последната ми е отпреди дни в Казабланка, Мароко.

Колко хора в България играят бойно самбо?

Стотици, в цялата страна имаме клубове, но в софийския - на Близнаците, има ниво. За мен спортът е живот, защото съм започнал със самбо и джудо преди 21 години, когато бях на 7.

Какво печели един световен шампион във Вашия спорт?

Чест и слава печели в България. Човек трябва да се занимава и с други неща. Аз например излизам на ММА, но не знам дали ще продъжа да се занимивам с това, защото и там няма пари. Всъщност, то в цялата държава май изобщо липсват. При нас човек се бие на гала, за да докаже, че е първи на село. А моите цели са по-високи. Другото, което правя е да преподавам самбо в детска градина. Спортът е това, което прави човек жив. Но искам да мога да се издържам от него, за да се чувствам добре. Проектът ми е да създам детска школа. В България сме занемарили това, а шампиони се създават така – като се вземат от съвсем мънички и се развиват. Без това няма елитен спорт. Ще привлека спонсори в частния си клуб, за да развивам самбото и да допирнеса за тази държава. Ще си го развивам сам, за да се върви напред. На държавата не може да се разчита – ето сега в ЦСКА на самбото и джудото искат да им вземат залата – сложили са им 4000 наем или нещо такова.

продължи >>

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !