Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Нова спря платените репортажи на Лора и Галя

отпечатай новината

06.10.2015 15:13 | Видян 2437 пъти

Нова спря платените репортажи на Лора и Галя

След като вчера шефката на Нова телевизия Силва Зурлева изненадващо оправда водещите на предаването „Комбина" Лора Крумова и Галя Щърбева, които хем взимат заплата от канала, хем получават пари от фондация „Америка за България" за дейността, която така или иначе трябва да вършат като журналисти, оказа се ръководството на медията все пак доста се е притеснило от разрасналия се скандал. По тази причина последните два от общо шестте платени от „Америка за България" репортажа са били спрени малко след като гръмва информацията за раздадените средства.

„Не виждам нещо лошо във финансирането на сдружение „Българион" на Галя Щърбева и Лора Крумова от фондация „Америка за България", заяви вчера пред агенция „Блиц" Зурлева, която е главен консултант на Нова телевизията и член на Управителния съвет на „Нова Броудкастинг Груп", по повод грандиозния скандал от последните дни.

Фондация „Българион" на водещите на „Комбина" Галина Щърбева и Лора Крумова получава апетитните 98 000 лева от „Америка за България" за 6 репортажа, разследващи честността на местните избори. Срокът на проекта е от август 2015 г. до февруари догодина. За 5 години двете дами са се облажили от фондацията с общо 360 000 лева, дадени за най-различни други поръчки.

Съмнителното финансиране, разбира се, постави въпроса дали разследванията и интервютата на въпросните журналистки са обективни, след като получават пари с определени цели, били те и маскирани като общественополезни. Зрители се разгневиха в социалните мрежи, че не е редно уж независимите Лора и Галя да бъдат спонсорирани по такъв начин.

„Фондация „Америка за България" няма никакво отношение към това, което е правено с част от тези пари. Аз не мога да кажа, че виждам нещо лошо в това", заяви Силва Зурлева. Очевидно обаче проблем има, защото Нова телевизия е спряла последните 2 репортажа. Защо, след като няма проблем, Нова дава заден за платените материали и не ги пуска в ефира си? Впрочем на материалите не се изписва надпис „Платен репортаж", както трябва да е по закон, а „със съдействието на „Америка за България".

Въпросът за обективността на репортажите, финансирани от фондацията, остава. Любопитно е и какви „опорни точки" спуска „Америка за България" за насоката на репортажите, защото няма как да плащат, без да се интересуват от крайния резултат, каквото и да твърди Зурлева.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !