Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Счетоводител е световният шампион по combat борба

отпечатай новината

01.09.2015 16:10 | Видян 2308 пъти | Гласували 1

Счетоводител е световният шампион по combat борба

Преди дни във Варна петима българи станаха световни шампиони по combat wrestling. Техен лидер и първенец в категория до 100 кг е Камен Георгиев. Кой би си помислил такова нещо за един главен счетоводител в строителна фирма.

Кажете какво й е различното на бойната борба от граплинг, ММА и останалите подобни спортове?
Тя е по-активна от граплинга. Историята е такава – идеята хрумва на Нориаки Хигучи, известен японски състезател по класическа борба, който след контузия на рамото иска да се възстанови. Решава да тренира в партер, защото това изисква по-малко физически усилия. Така му хрумва да добави повече техники. Основният принцип е, че за разлика от класическата борба, където обикновено в партер се прави носене през мост и след това състезателите се вдигат в стойка, той решава в неговия нов спорт те да не се изправят, а да продължат на земята, да прилагат ключове и душене, което няма как да правят в традиционния стил. Combat wrestling се появява преди турнирите в Абу Даби, които мнозина приемат за старт на граплинга. Иначе правилникът е идентичен, основателят следи какво се случва и в Бразилия, и в Абу Даби, където основно развиват този тип спортове. Каква разлика има? В граплинга, който правят в Бразилия, двамата противници сядат на земята – няма много активност в стойка, от събаряне почти не се вземат точки. В граплинга също така борбата не се прекратява при липса на активност. При combat wrestling ключът или душенето се прекратяват, ако не доведат до резултат до 30 секунди. Или трябва да се направи нова хватка, или противниците са вдигани в стойка.

Каква е българската история на Вашия спорт?
Миналата година имахме първия турнир. Тази ни дадоха световно първество, на което се събраха представители на 24 държави. Най-известният участник беше Рони Делгадо от Щатите, когото феновете познават UFC, но за всеобщо учудване беше приспан със задушаване от канадски състезател. Той пък е с покани от най-големите граплинг турнири в света. Нивото беше много високо. Ние имаме петима шапиони – трима при мъжете – аз до 100 кг, до 90 кг Нурал Назмиев, 82 кг Борис Величков, при жените - Любов Гълъбова, при юношите - Ивайло Манолов.

Вие сте лидерът, как стигнахте до този спорт?
Имам 30 мача по ММА тук и навън. Стартирах с карате, кунгфу, айкидо. Като студент в СУ започнах състеателната кариера с джудо, беше ми интересно. Тогава се готвеше в залата Любов Гълъбова и нивото на подготовка беше много високо. За да й помагаме, дърпахме покрай нея. Запалих се. Започнах да играя на националните първенства, никога не съм очаквал да стигна до националния отбор. Успоредно с ММА от 2007 г. съм в националния отбор и по бойно самбо – миналата година имам световна купа, от почти всяко първенство нося медал. А в СУ учех математика и се прехвърлих икономика, станах магистър. Занимавам се със счетоводство – главен счетоводител съм на фирма, която е в бранша със строителни облицовки. Много хора не вярват, че това е възможно.

Кажете по нещо за другите световни шампиони?
Нурал Назмиев от Разград до 90 кг е от една от най-добрите школи по борба, той е потомствен борец. Хората в Лудогорието имат собствен стил, който не е описан в книгите. Чужденци, когато идват на тренират по лагери с нас, се учудват на неговите техники. Част е от екипа, който подготвя шведа Александър Густафсон за мача му в UFC на 3 октомври със суперзвездата  Даниел Кормие, екс олимпийски вицешампион по борба и сега един от титаните на ММА. Борис Величков е самбист, мината година и той взе световна купа по бойно самбо, бил е балкански шампион по джудо.

Къде се подготвяте?
Хората, които участват на combat wrestling, участват и в другите захватни спортове. Основни центрове са София и Варна. Залата, в която тренирам е на бул. Цар Борис III 224.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !