Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Ваня Цветкова на финала на Лачените обувки на българското кино

отпечатай новината

29.05.2015 17:48 | Видян 2404 пъти

Ваня Цветкова на финала на Лачените обувки на българското кино

Последната истинска звезда на българското кино от неговите златни години – Ваня Цветкова – се завръща в България специално за Гала вечерта на „Лачените обувки на българското кино”. Вдъхновена от интереса към формата на БНТ, тя прие поканата да участва в решаващата вечер, когато зрителите на живо в ефир ще изберат любимия си български филм от столетието.

От дълги години актрисата живее в САЩ. По повод поканата на БНТ, Ваня Цветкова заяви, че отдавна не се е чувствала така горда от факта, че има място сред най-харесваните артисти на България. Тя призна, че една от несбъднатите й мечти е да играе в лентата на  Георги Дюлгеров „Мера според мера”, който определя като любимия си български филм.  

От 1978 до 2004 година Ваня Цветкова участва в 15 филма, част от които попаднаха в Топ 100 - „Комбина”, „Лавина”, „Бариерата” и „Хан Аспарух”.  Тя завършва през 1980 година ВИТИЗ в класа на Гриша Островски. В киното дебютира с филма „Служебно положение - ординарец”, но голяма популярност получава в „Бариерата”, под режисурата на Христо Христов. С участията си в касовите хитове на българското кино– „Лавина” и „Комбина” - се превръща във всенародна любимка.

Емблематични за родното кино остават нейните филмови партньорства с Иван Иванов („Лавина”, „Комбина” и „Другият наш възможен живот”), Инокентий Смоктуновски („Бариерата”) и  Филип Трифонов („Адио, рио”). През годините Ваня Цветкова е имала шанса да работи с режисьори като Иван Андонов, Людмил Стайков, Никола Рударов, Киран Коларов, Христо Христов, Гриша Островски, Румяна Петкова, Христо Писков, Ирина Акташева и др.

Тя ще бъде запомнена и с участието си в драматичния сериал на БНТ „Патриархат”, както и с ролите си в театъра. През 1986 година Ваня Цветкова участва, заедно с Владимир Пенев, в първото култово представление в Младежкия театър – „Двуглав орел” от Жан Кокто,  за което билетите са изчерпани за месеци напред.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !