Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Съдът отмени глоба за песен на Преслава в нета

отпечатай новината

27.05.2015 10:52 | Видян 1245 пъти

Съдът отмени глоба за песен на Преслава в нета

Така едно от малкото дела за нарушаване на интелектуална собственост, защитена от Закона за авторското право, завърши без резултат, пише Blife.

Случаят е отпреди 4 години, когато фолкпевицата Преслава подготвя нов албум, част от който е парчето „Помощ“. На 19 юни 2011 г. ръководителят на „Отдел защита на интелектуалната собственост“ в компанията издател „Пайнер“ установява, че някой е споделил парчето на сайта hulkshare.com, а оттам то веднага е тиражирано във Vbox7 и Youtube.

От звукозаписната компания сезират сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост“ при ГДБОП. При започналото разследване е установено, че песента е пусната в интернет от жител на Първомай. Районната прокуратура в града отказва да образува наказателно производство и прехвърля случая на културното министерство. Оттам санкционират нарушителя с 4000 лв., но той обжалва и санкцията е отменена и от Първомайския районен, и от Плов­дивския административен съд, чието решение е окончателно.

Мотивите на магистратите са, че в наказателното постановление на Министерството на културата за дата на нарушението е посочен 19 юни 2011 г., но това всъщност е моментът, в който песента е била засечена в мрежата от „Пайнер“ и не е ясно кога всъщност парчето е било пуснато в интернет.

„Нещо повече - от доказателствата не се установява по категоричен начин и местоизвършването на нарушението - откъде, от кой компютър е публикувано защитеното по Закона за авторското и сродните му права произведение, за да е достъпно до неограничен брой потребители в интернет пространството“, е записано в съдебното решение.

Този аргумент се базира на факта, че при направената проверка не е установен точният IP адрес, от който първомаецът е качил клипа в мрежата.

снимка: Фейсбук

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !