В новата реалност в Темата на NOVA

Как изкуственият интелект ни променя? Как влияе върху...

Сините в Hell's Kitchen загубиха...

Славейко, един от най-опитните готвачи в отбора на...

Уникални съкровища от Лувъра дойдоха в София

отпечатай новината

22.05.2015 17:40 | Видян 2723 пъти

Уникални съкровища от Лувъра дойдоха в София

Уникални експозиции от Лувъра и Стара Загора, съпоставящи живота на тракийската аристокрация и римските първенци в Италия, грейват една до друга в Националния археологически музей, предаде БГНЕС. Първите предмети от френския музей, които гостуват у нас през последните 30 години, представляват едно от най-големите сребърни съкровища от Римската епоха в колекциите на Лувъра - това от Боскореале. С богатството си експозицията показва изтънчения вкус на римските аристократи около началото на Новата ера.

Боскореале се намира в района на италианския вулкан Везувий, в близост до античните градове Помпей и Херкулан. Съкровището е открито в цистерна за вино в римската вила дела Пизанела, потънала под пепелта при изригването на вулкана. Последният собственик на сребърния сервиз, който идва в България в знак на своеобразен жест след излагането на тракийските съкровища в Лувъра, вероятно е била жена на име Максима. Тя е загинала до него заедно с още двама мъже. Изложбата показва отливка на нейното лице, както и обеците, които е носила при гибелта си, каза директорът на департамент "Гръцка, етруска и римска античност", в Лувъра Франсоаз Готие.

Римските находки са открити в края на ХIX в., при опит за изграждане на имот от поземлен собственик, а съкровището попада в Лувъра, след като барон Едмонд дьо Ротшийлд купува по-голямата част от него, за да го дари на музея.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !