Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Мария Косева първа пробива извън България

отпечатай новината

28.03.2015 09:00 | Видян 9699 пъти | Гласували 1

 Мария Косева първа пробива извън България

Мнозина днес не знаят повече за Мария Косева, освен че 55 години е „жената на Никола Анастасов”. Това, разбира се, е вярно. Споменът на народния артист за сватбата, който казва много за семейството и след това е следният: „Пред райсъвета, където подписвахме, хората си шушукаха, че Мария Косева пък се омъжва за някакъв чех”.

Царствена дама пика, певицата е първата, която може да бъде наречена прима на естрадата по стил, имидж и поведение. Когато се омъжва за Анастасов, тя вече е утвърдена звезда, а той е просто начинаещ актьор, изявявал се на провинциални сцени. Мария Косева пее предимно кавъри, защото по онова време просто няма кой да пише български песни. Постепенно, придобива и роден репертоар.


Големият успех на талантливата красавица идва с участието й в младежкия фестивал в Букурещ. Това е първият пробив на наша певица, който е впечатлил продуценти от много страни и тя прави турнета с оркестъра на „Балкантон”, дирижиран от великия музикант Димитър Ганев в Германия, Югославия, Полша и Съветския съюз – тогавашната империя от 15 републики, обединени под властта на Москва.

Косева е първата чужда звезда, която пее в Русия

Тя е първата поканена, след като Хрушчов – наследникът на генералисимус Сталин, отпуска режима в Съветския съюз и на народа трябва да се даде глътка въздух, минути на добро настроение. Мария не само покорява с концертни участия, но дори се явява по телевизията. Става първата чужда звезда, която го прави в необятната страна – най-голямата в света, и в това отношение. 


Толкова е харесана, че е поканена отново. Този път трябва да вземе и млади попълнения, за да бъде програмата на българската естрада по-дълга. Изборът й пада върху Емил Димитров. Съвсем млад и устремен към супер звездата, като войник той й праща своя песен, която й е посветил. Казва се „Влюбените и луната”. Издадена е и е продадена в стотици хиляди тираж в Съветския съюз. Мария не само я включва в своя репертоар, но и взема самия него под крилото си. И го взема със себе си на следващото турне в необятната страна. Емил Димитров също издава първата си плоча в Съветския съюз. На нея са дебютните му хитове „Само тази нощ” и „Арлекино”. Която малко повече от десетилетие по-късно ще стане мегахит в изпълнение на Алла Пугачова – най-голяма звезда на попмузиката в Русия вече 1975 г., която я изпява първо у нас на „Златния Орфей” в свой неповторим аранжимент с уникално артистично изпълнение.

Дава му прякора Емо Биса

Защото публиката никога не го оставя да си тръгне просто така от сцената. Иска още и още. По спомени на композитора Развигор Попов, който тогава придружава утвърдената звезда Косева и младата – Димитров в Москва и други градове, стига на афиша да пишело „българска естрада”, тази запазена марка – първата, която съветският слушател опознал, залите се пълнели до последното правостоящо място. Концертите се въртели по няколко на ден в най-големите многохилядни зали на червената империя.
В София Мария Косева също представя Емил и го взема на концертите на своя оркестър „Мелоди” в най-хитовия, даже култов за онова поколение клуб „БИАД” в неговите златни години. Двамата стават най-големите звезди на родния шоубизнес. За разлика от изпреварилите ги по време Маргрет Николова и Ирина Чмихова, които са по-класически тип изпълнители, Мария Косева и Емил Димитров не само изгеждат, но и пеят  като западни знаменитости. Това вече е шоубизнес. Годината вече е 1963. А в София  се е появила и една бивша медицинска сестра от Кубрат, която пее „Камино” почти като Чмихова. Тя попада в полезрението на Косева, след като е забелязана първо от Емил.

Царицата предрича на Лили голяма кариера

и при това пред народната певица Надка Караджова. Тя не пести комплименти към пеещата по онова време кавъри на Рита Павоне прохождаща изпълнителка Иванова. Пак Косева води Емил и Лили на турне в Румъния, където кубратската легенда е забелязана, записват й плоча и я наемат в един нощен клуб. Което и поставя началото на нейната кариера. Злите езици твърдят, че освен че подгрявала колегите си, понякога на Лили се налагало и да продава билети за концертите, където с големи букви били изписани имената на Косева и Димитров, но ние не се наемаме да твърдим дали това е точно така.


Годината 1963 е и последната в творческата кариера на Мария Косева. Когато забременява с по-големия от двамата си синове, заедно със съпруга й Никола Анастасов решават тя изцяло да се посвети на момчетата и тяхното отглеждане, а той да прави пари. И нещата им се получават, което скрепява семейното щастие вече 55 години. Те са една от малкото оцелели с достойнство и без сътресения при хилядите превратности на всички епохи фамилии в шоубизнеса. А Сатирата, където Кольо Анастасов става супер звезда, както сме писали в предишен наш сериал се тресе от двойки, триъгълници, раздели, от приятелства, неприятелства и интриги, които скъсяват живота и на Методи Андонов, и на Григор Вачков, и на Константин Коцев, струват много нерви и на Калата, и на Парцалев, и на Нейчо Попов, и дори на вечната Стоянка Мутафова. Рецептата как се опазва народният артист от всичко и как запазва семейното огнище, вероятно е на Мария Косева.
В следващия епизод ще четете за първата у нас едновременна естрадна и кино звезда, която е и пионер на пробива ни отвъд Желязната завеса

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !