Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Къде живее най-богатият 1% от населението на планетата

отпечатай новината

26.01.2015 17:27 | Видян 1515 пъти

Къде живее най-богатият 1% от населението на планетата

Докато бизнесът и политическият елит се срещат по време на Световния икономически форум в Давос, винаги се говори за растящото неравенство и за "най-богатият 1%". Фразата извиква образи на милиардери, живеещи на частни острови, но това далеч не се отнася за всеки от тях. Доклад на неправителствената организация Oxfam, публикуван миналата седмица, гласи, че най-богатият 1% от хората скоро ще притежава повече от останалата част от населението на света.

Докладът се базира на изследване на банка Credit Suisse, според което общото глобално богатство на домакинствата през 2014 г. възлиза на 263 трилиона долара. Става дума за богатство, а не доходи – всичките активи минус натрупания дълг, коментира Би Би Си.

Според Credit Suisse, близо 47 млн. души могат да бъдат зачислени към клуба на най-богатите - всеки с богатство от 798 000 долара или повече. Това включва много хора в богатите страни, които не се считат за особено богати, но които притежават дома си или са изплатили значителна част от тяхната ипотека.

Сред тях са 18 млн. души в САЩ, 3.5 млн. души във Франция, 2.9 млн. души във Великобритания и 2.8 млн. в Германия. Германия е най-голямата икономика в Европа. Причината за това да има по-малко богати хора е, че има по-ниски нива на жилищна собственост. Има две азиатски страни с повече от един милион души в най-богатият 1% - 4 млн. в Япония и Китай с 1.6 млн.

Страната с най-голям дял от населението в клуба на богатите е Швейцария. Един на всеки 10 швейцарски жители (или близо 800 000 от 8 млн. население) има активи на стойност повече от 798 000 долара. Докладът на Credit Suisse не разкрива цялата картина. Той не взема под внимание цената на стоките във всяка страна. За един милион долара може да си купите едностаен апартамент в централната част на Лондон, но в други страни ще може да си позволите цяло имение.

Докладът също не взема предвид доходите. В резултат на това много добре платени млади хора в западните страни могат да попаднат в долните 50% по богатство - или защото все още изплащат студентски дългове, или заради големите разходи, породени от високия стандарт на живот. За да влезете в най-богатите 10% от населението на планета ви трябват активи от 77 000 долара, а за горните 50% по богатство това са само 3 650 долара.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !