Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

47 милиона евро за фамилията Зографски

отпечатай новината

16.12.2014 10:43 | Видян 5715 пъти | Гласували 3

47 милиона евро за фамилията Зографски

Вижте всички сделки в историята на хотела, който не спира да работи на ниво. Според информация на Гранд хотели цената на сделката за придобиването на Кемпински хотел Зографски от Виктория Груп ВМ била в порядъка на 47 милиона евро или близо 100 милиона лева, от които няколко милиона са останали като залог за скрити задължения и тежести.
Появилите се неофициални информации в пресата говореха за цена от 33 милиона до 45 милиона евро, които Частно акционерно дружество Зографски получава. Изглежда това са парите, в които не са изчислени въпросните залози, платими след пълното навлизане на новия мажоритарен акционер в делата и потайностите на дейността.

Изтъргувани са 92,84% от дружеството, останалите са на фирма от кръга на Химипорт според досега известните информации, публикувани в медиите. Това стана, след като държавата продаде и последните си дялове от фирмата близо 20 години, след като се раздели с мажоритарния пакет от нея. Сделката от 1994 г. беше една от най-големите в историята на българската приватизация. В онази година правителството на проф. Любен Беров продаде два от трите най-престижни хотела в страната. За малко над 20 милиона долара – тогава към половин милиард лева по съответния курс, се изтъргува Шведският хотел или Гранд хотел Варна и стана петзвездната перла в короната на Българския туристически холдинг на Мултигруп, който взе името на по-късно закупената марка Балкантурист.

За 41 милиона долара се продаде Японският хотел или тогавашния хотел Витоша Съмит Интернешънъл. Което надмина двойно не само сделката с Шведския, но и тази за Шератон от 1996 година, с която държавата продаде дела си от тогавашния и сегашен София хотел Балкан. Той пък стана собственост на корейския гигант Деу отново за малко над 20 милиона долара на финала на правителството на Жан Виденов. То трескаво събираше пари, за да потушава валутната катастрофа, довела до многократен срив на лева и хиперинфлация и падането на това управление. При последвалата икономическа и финансова криза в Тихоокеанския район от 1998-1999 г. се наложи концернът бързо да се раздели с ликвидните си собствености. Така в зората на новото хилядолетие единственият конкурент на Японския премина в ръцете на гръцка хотелиерска група.

 

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !