Вижте как оскверниха гроба на...

Ченгетата вече знаят кой е богохулникът, счупил кръста и...

Бони и Гърдева заформят скандал в...

Отборът на Златните ще наруши своя обет за...

Херкулес и дванайсетте му подвига

отпечатай новината

23.07.2014 18:00 | Видян 1372 пъти

Херкулес и дванайсетте му подвига

По-малко от 48 часа остават преди българската и световна премиера на приключенския 3D екшън ХЕРКУЛЕС.
Принуден да обърне гръб на живота си като простосмъртен, Херкулес е изправен пред предизвикателството да спаси другарите и семейството си, било то и с цената на живота си. В неравната битка срещу множеството обучени воини, митичният боец ще разкрие своето непознато лице, скрито зад прочутата легенда.
Редом до Скалата на голям екран това лято ще видим изкусителната половинка на футболиста Кристиано Роналдо – Ирина Шейк, която влиза в образа на благоверната съпруга на Херкулес, Мегара. Красивата брюнетка съвсем наскоро зае почетното четвърто място в престижната класация на Maxim Hot 100 за 2014 година. Сред горещите попълнения в актьорския състав на ХЕРКУЛЕС е и топмоделът Барбара Палвин, която е част от „ангелите“ на Victoria’s Secret, а във филма се превъплъщава в образа на Антимаха. Но кой всъщност е бил Херкулес в митологията и срещу какво се е изправил?

Херкулес бил надарен с необичайна сила и е известен със своите 12 подвига. Сторил ги по нареждане на Евристей, цар на Тиринт и Микена, внук на Персей, при когото бил пратен на служба от богинята Хера. Немейският лъв в древногръцката митология е ужасяващо чудовище, което опустошавало околностите на град Немея, откъдето дошло и името му. При първия си подвиг Херкулес убива Немейския лъв. Древногръцкият герой дълго търсил леговището на звяра и го открил в голяма пещера. Опитал се да го убие с няколко стрели, но те само раздразнили лъва. Херкулес се хвърлил към него и го доубил с голи ръце. В чест на първия му подвиг, бащата на Херкулес, Зевс, създал в небето съзвездието Лъв. При втория подвиг на Херкулес в жертва паднала Лернейската хидра. Тя е чудовище с тяло на змия и девет глави на дракон. Хера се надявала именно хидрата да убие Херкулес. Хидрата живяла в блатата около град Лерна. Била страшилище за местните хора, тъй като унищожавала стадата им. Никой не смеел да й се опълчи или пък да се пробвя да я убие, тъй като една от главите й била безсмъртна. Когато Херкулес започнал да сече една след друга главите на Лернейската хидра, на мястото на всяка пониквали две нови. Хера пратила рак на помощ на Хидрата, но Йолай се притекъл на помощ на Херкулес. След като отсякъл и последната глава на Хидрата, Херкулес я заровил в земята. Хера пък взела на небето убития рак и той до днес стои там - съзвездието Рак.

По време на третата си мисия Херкулес уловил Керинейската кошута. Тя била необикновено красиво животно, но опустошавала нивите. Имала златни рога и медни крака. Херкулес я гонил в продължение на цяла година. Стигнал е в Аркадия и я уцелил с една от своите стрели. След което я отвел жива до Микена.
При четвъртия си подвиг Херкулес улавя Еримантския глиган, който живеел в гората Еримант в Аркадия. Животното проявявало своята жестокост, като опустошавало околностите на град Псофис и убивало жителите му. От приятеля си Хирон Херкулес получъл съвет да прилъже глигана в дълбок сняг, за да може да го хване по-лесно. Херкулес така и направил — хванал глигана, метнал го на гърба си и тръгнал към Микена. Всички хора по пътя приветствали героя, който ги освободил от чудовището.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !