Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Маестро Мориконе – почетен доктор на Нов български университет!

отпечатай новината

11.12.2013 17:10 | Видян 1327 пъти

Маестро Мориконе – почетен доктор на Нов български университет!

Преди часове, в Аулата на Нов български университет, приключи тържествената церемония по награждаването на Маестро Енио Мориконе с честта почетен Доктор хонорис кауза!

Музиката на Маестро Мориконе бележи неоспоримо с великолепието си нашето съвремие. Неговата работа вдъхновява поколения млади творци от цял свят, както спомена в приветствената си реч ректорът на Нов български университет, доц. д-р Пламен Бочков.

Композиторът беше впечатлен от големия интерес към него в България и честта, която му оказват българските почитатели. Поласкан е от познанията относно биографичния му път и с усмивка сподели, че след толкова изчерпателен увод на церемонията той почти няма какво да добави.

Маестро Енио Мориконе изрази своята признателност силно развълнуван и трогнат. В благодарственото си слово той разказа за личното си професионално израстване, за трудностите, неувереността в началото и упоритостта, с която е реализирал мечтата си да композира. Върна се в спомените на младостта си и годините на своето обучение. Разказа за любимите си учители и призна, колко голямо влияние са имали те върху него.

Италианският композитор говори и за значимостта на музиката като изкуство, за това, колко по-различно творчество е тя, колко абстрактна и същевременно въздействаща може да бъде. Подчерта, че най-младото изкуство киното, е обвързано с музиката до степен на пълна зависимост и когато става дума за филмова музика, най-важният фактор е темпото. Не пропусна да спомене и най-голямата си муза - Абсолютната музика, както Маестрото нарича класическите композиции, които създава. Разказа за дългия и сериозен път на музиката, родена в неговите мисли, до концертните зали, където всички останали могат да й се насладят.

Церемонията уважи Анна Амендоладжине, директор на Италианския културен институт. Маестро Енио Мориконе демонстрира млад дух и великолепно чувство за хумор. Енергията, с която ръководеше големият брой музиканти на концерта миналата вечер в зала "Арена Армеец", беше повече от зареждаща и вдъхновяваща. Остава ни надеждата, че един ден ще имаме възможността отново да се докоснем до легендарната осанка на Маестрото и сме сигурни, че той има още много изненади за нас, неговите почитатели.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !