Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Юлияна Дончева е "Мис България" за 5 минути

отпечатай новината

26.07.2013 16:45 | Видян 6028 пъти

Юлияна Дончева е

На когото не му върви на карти, му върви в любовта. А на която красавица не ѝ провърви на конкурса "Мис България", намира себе си в телевизията. Дори понякога и в политиката.

1989 г. е наричана "историческа" година. За България тя носи т.нар. Голяма промяна – свалянето на Тодор Живков от власт. Но докато държавата ври и кипи, внучката на Бай Тошо се жени. А завряният му зет Иван Славков не изневерява на вечната си любов и привързаност към най-красивите от красивите жени, пише Всеки ден.

Именно по негова идея точно през 1989 г. е поставена традицията за ежедневното провеждане на конкурса "Мис България". Като стар кореняк софиянец той е чувал от дядовци и баба легенди за някогашните пресявания на хубавици в столицата, на които са се явявали дори момичета от премиерски семейства като Лора Каравелова – нещастно загиналата жена на поета Яворов и дъщеря на многократния премиер и министър Петко Каравелов. Апропо, и Лора Каравелова стига до подгласничка на "Мис България".

Преди век. Батето само е слушал за нея. Но пък лично познава първата и последна социалистическа "Мис България", а също и "Мис младежки фестивал София 1968" Бранимира Антонова. Тя все пак е снаха на семейство от комунистическия елит. Съпруга е на друг виден плейбой от червената аристокрация – сина на Татов министър Владо Грашнов. С цялото това познание зад гръба си, първият зет Иван Славков рестартира състезанието по хубост.

Шеметното събитие под егидата на такъв виден познавач по тънката част събира каймака на засуканото моминско съсловие не само от София, но и от цялата страна. Стотици кандидатки с модното за онова време студено къдрене или с навити на маша перчеми и окончания на косите ала Мирей Матьо атакуват журито в модния за онези години хотел "Родина". Пресяването е страшно, но славно за Батето и неговите приятели, по онова време синковци в разцвета на силите си.

От всички многочислени кандидатки за победителка е определена шуменката Юлияна Дончева. Продавала банички, тя попада в София като стунедтка. Юлето, която е запазила чара си и до днес – 24 години по-късно, е щастлива, когато лентата е поставена върху гърдите й от уверените ръце на Иван Славков. А корона украсява тъмните ѝ коси.

Един въпрос обаче кара магията да се изпари също като в приказката за пепеляшка. И по-точно отговора на него: Кой ще отнесе телевизора е питането към красавицата. "Как кой, ами мъжът ми", чува се да казва Юлияна. Голяма грешка, защото журито е принудено да я декласира. Шуменката не знаела, че конкурсът не е просто за красота, а за хубави дами, които още са моми. Защото при соца няма госпожи и госпожици, всички жени са другарки.

Така в историята като първа модерна "Мис България" е записана варненката Соня Васи. Това е супер шанс за нея. Попаднала още тийнейджърка в шоубизнеса като съквартирантка, приятелка и танцьорка на най-големите попзвезди от онази епоха Братя Аргирови, морското момиче всячески се мъчи да пробие към върховете на шоубизнеса, но да свети със собствена светлина.

Виза за чужбина е голямата награда за бедните социалистически хубавелки. Тъй като в онази година България няма договор с "Мис Свят", двете най-красиви дами у нас са изпратени на по-скромни конкурси. Соня отпрашва за Скандинавия. Там овършава музикантските среди и така печели билета на късмета в лицето на застаряващ рокаджия, който я води със себе си в Щатите и урежда култовите снимки за "Плейбой" на варненката.

На гърба на тази фотосесия Соня е звезда у нас и до днес. В Америка е отчаяна съпруга. А Юлето има късмета да попадне в Италия. Там попада в шоубизнеса като едно от красивите лица на телевизията, а на Апенините много ги обичат. Асистира на суперзвездата Рафаела Кара и се запознава с най-големите знаменитости, които се тълпят в Рим. След това се завръща у нас и прави предаването "Звезди в ефира". Най-големите хитове в него са интервютата ѝ от фестивала в Сан Ремо, където успява да разприказва някои от най-известните мъже на планетата.

Юлето влиза ненадейно в политиката при завръщането на Царя през горещото лято на 2001 година. Тя попада в групата на многото красавици, които стават депутатки направо от тв екрана. Но прави голяма кариера – издигната е с времето до заместник-председател на парламентарната фракция на управляващата жълта партия. Прави грешка като се присъединява към групата "Новото време" и така губи шанса за втори мандат от НДСВ в родния си Шумен.
Явява се на избори и за кмет на София, и за общински съветник във Велико Търново. В старата столица и роден град на нейния втори съпруг – ММА боеца Стъки, тя успя да вкара голяма група в местния парламент, но го напусна, за да обърне внимание на своя бизнес. Дончева е представител на световноизвестните марки "Бикенбергс" и "Чезаре Пачоти". Държи магазини в най-големия мол в България в района на Хладилника.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !