Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Вятър отложи скок от Космоса

отпечатай новината

09.10.2012 18:00 | Видян 2016 пъти

Вятър отложи скок от Космоса

Заради лоши метеорологични условия, с един час бе отложен планираният в 15:30 часа българско време опит на австрийския екстремен спортист Феликс Баумгартнер да достигне звкуовата бариера при свободно падане от Космоса. Подобно нещо не е правено никога успешно от човек без машина. След като се пусне от края на стратосферата, от височина 36 576 м, Баумгартнер ще пада в продължение на 5 минути, а след това ще се отвори парашутът му. Достигайки скоростта на звука от 1227,6 км/ч, 43-годишният Феликс ще е малко по-бърз от пистолетен куршум.

Тренировките на Баумгартнер са продължили 5 години - а най-сериозното предизвикателство е да устои на гравитацията. Според експерти земното притегляне може да го извади от съзнание и спортистът да не успее да активира парашута си. При последния си тренировъчен опит, през август, Баумгартнер достигна скорост от 864 км/ч преда да отвори парашута си. Тогава той скочи от 29456 м.

Опитът на екстремният спортист ще бъде предаван в ефира на редица телевизии - но с 20 секунди закъснение. Причината за това е да се избегне зрителите да видят на живо евентуален фатален край.

Около 15 часа стана ясно, че временно заради метеорологичните условия се отлага издигането на балона с хелий, от който ще скочи Баумгартнер.

Очаквайте подробности.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !