Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

ЙОНОВ, ЯКИМОВ, БАЛКАНСКИ - СКУЛПТУРА, ЖИВОПИС И КЕРАМИКА „НА ТРИ ГЛАСА”

отпечатай новината

12.01.2011 12:00 | Видян 6834 пъти | Гласували 1

ЙОНОВ, ЯКИМОВ, БАЛКАНСКИ  -   СКУЛПТУРА, ЖИВОПИС И КЕРАМИКА „НА ТРИ ГЛАСА”

Или както наричат себе си – Тримата тенори, имат богата биография, известни роднини и дълго приятелство. На 13 януари 2011 година в галерия „Арте“ на ул. „Раковски“ 183 Евгени Йонов, Кирил Якимов и Александър Балкански откриват първата си съвместна изложба, която ще продължи 3 седмици.

Евгени Йонов е син на известния български плакатист Божидар Йонов и съпруг на певицата Белослава. Освен с изкуство се занимава с реклама, екстремни спортове и лов. Завършва Художествената Академия специалност „Плакат“ и работи в сферата на графичния и екстериорен дизайн, метална пластика и компютърно генерирани изображения. Освен склуптура, прави и живопис, предимно в сферата на поп-арта.

Кирил Якимов е син на известния български архитект Яким Петров, бивш главен архитект на София и съпруг на дългогодишната програмна директорка на Нова ТВ Олга Лозанова. Публично е известен като автор на декорите на най-големите телевизионни предавания у нас. Киро е собственик и на едно от най-успешните архитектурни студия за вътрешен дизайн. Никога не престава да рисува предимно абстрактна експресионистична живопис. Излага най-вече в чужбина и след 15 годишна пауза - отскоро и в България. Завършил е Художествената Академия, специалност „Стенопис“.

Алесандър Балкански е най-младият художник от известата фамилия Балкански и син на Алис Крайчева. Завършва Художествената Академия специалност „Графика“. Двете му основни дейности освен живопистта и керамиката са грижа и работа в полза на децата с увреждания и популяризиране на изкуството на български художници от преди войната. 

Всъщност става дума за Слона, Киро и Сандо – вече съвсем не млади, изявени столични бохеми, възпитаници на Художествената академия,  които могат да бъдат засечени всеки обед по масите на Чешкия клуб , Архитектите или Кандахар .

„Ние сме от „преходното” поколение на 40-годишните в България, чиято същинска изява, за добро или лошо, започна по масите, а най-важното признание си остава вътре в приятелския кръг.”
Извън този тесен кръг е публичната реализация, която и според тримата автори, е най-честно да бъде в сфера, различна от изкуството. „За да си свободен чрез изкуството си да кажеш каквото , когато и както  го искаш без от това да зависи нито самочувствието ти, нито прехраната.”

Но никой от тримата не престава да преживява идеята за „изкуството без цел”, за създаването като чисто удоволствие, без етикети, без комплекси, без ограничения. Така  ателиетата им се пълнят със скулптури, живопис и керамика. Споделят направеното само с приятели и с няколко частни колекционери. И чакат момента, в който  ще се почувстват „на мястото си”, за да започнат да излагат публично творбите си. Този момент се случва  спонтанно преди около година и без нарочно да са се уговаряли и тримата правят самостоятелни изложби и започват да излагат в чужбина.

 

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !