Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Отварят къщите на Ванга

отпечатай новината

15.04.2008 17:53 | Видян 9167 пъти | Гласували 3

Отварят къщите на Ванга

Домът на пророчицата Ванга в Петрич ще бъде официално открит за посещение на туристи на 5 май, в 11 часа. Там за пръв път от 12 години ще стъпят туристи, пише Експрес. Чака се разрешение да бъде отворена и къщичката в Рупите.

Историята на двете къщи на Ванга е дълга и тъжна, защото се води дело между нейни роднини и държавата. Години преди да умре, тя прави завещание, в което посочва държавта за единствен свой наследник. Оставя й къщата и църквата в Рупите, както и дома, в който е живяла по време на цялата си младост в центъра на Петрич. След смъртта й нейната осиновена дъщеря се отказва от претенции към имуществото, но за сметка на това племенницата й завежда дела, в които настоява да получи дял от имуществото на пророчицата.

Тя твърдеше, че Ванга не е била вменяема и затова завещанието й не може да се счита за валидно, обясни уредничката на църквата и дома музей на Ванга - Елеонора Каймаканова.

Вече 12 години хората от фондация Ванга стопанисват имуществото на починалата пророчица и чакат делата й да свършат. Най-накрая всичко приключи и сега чакаме разпореждане от София кога можем да отворим и малката й къщурка в Рупите, където изживя последнит еси дни. Надяваме се да е скоро, вече няма никакви пречки, обясни още Каймаканова.

Къщата в Рупите е с огромни прозорци, през тях се вижда оригиналната подредба такава, каквато я е оставила Ванга, преди да умре. Всичко е хванало прах и паяжина и ако не се чисти и поддържа, ще се разпадне, кахърят се хората от фондацията. Там работят десет човека, чиито заплати до ден днешен са плащат от дарения, които поклонници и почитатели правят в името на паметта на Ванга.

Домът в Петрич е собственост на общината. Тя го поддържа и чисти и дори е кръстила улицата, на която се намира, на пророчицата. Той е бил посторен от съпруга на Ванга, когато те са били младо семейство. По-късно обаче Ванга избира Рупите, защото получава видение, което й подсказва, че трябва да живее на дъното на вулкан и да построи храм, където хората да могат да идват и да искат помощ от нея.

Сега уредник на дома й в Петрич е жена на име Верка. Тя твърди, че за нея това е огромна чест, защото е била едно от децата, които Ванга е избрала да кръсти собственоръчно.

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

свързани новини

Тайните на Распутин

Няма коментари към тази новина !