Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

Гуна Иванова пали свещ за децата

отпечатай новината

04.04.2008 09:00 | Видян 10759 пъти | Гласували 6

Гуна Иванова пали свещ за децата

 Гуна Иванова: „Трагедията с българските деца в река Лим никога не трябва да бъде забравена!”
Фолклорната певица Гуна Иванова не забравя датата 4 април 2004-та година. На този ден тя отново ще запали свещ за възпоменание.

На тази дата преди четири години 12 деца от училище „Николай Катранов” в гр. Свищов, намират смъртта си във водите на река Лим, съседна Сърбия. Трагичният инцидент се случва към 22ч, когато учениците се връщат с автобус от екскурзия в Дубровник.

Гуна Иванова е единствената българска фолклорна певица, която заяви гражданската си позиция по този проблем и бе съпричастна със страданието на близките на загиналите по свой и различен начин. Тя посвети песен на случилото се.
„Майчини сълзи” бе създадена по текст на Дали Иванова, музика на Райко Кирилов и аранжимент на Светослав Лобошки. Песента официално и публично се представи за първи път на песенния конкурс Пирин Фолк България/Банско 2004, където бе удостоена с наградата на публиката. Песента „Майчини сълзи” певицата включи и в своя албум ”Орисия” 2005г. По този начин Гуна Иванова изплака мъката на всички майки, загубили децата си в река Лим.
Последвалата среща на фолклорната изпълнителка с родителите и близките на загиналите деца, както казва самата Гуна, е протекла с много „майчини сълзи”. Самата тя познава тази мъка – най-голямата трагедия в един човешки живот – да загубиш преждевременно детето си.

„Записах тази песен трудно. През много сълзи” – спомня си Гуна. – „Убедена съм, че трагедията, случила се преди четири години с българските децата, които намериха смъртта си в река Лим, никога няма да бъде забравена…И ние хората, като разумни същества, трябва да полагаме усилия  да не бъде забравена!”

Гуна Иванова и постановъчният екип на юбилейния й концерт-спектакъл ще изведат песента „Майчини сълзи” като обособен драматичен акцент. Концерт-спектакълът „Поклон с песен” ще отбележи 40 години  от началото на творческа дейност на голямата българска певица. Той ще се състои на 23 април в зала 1 на НДК от 19ч.

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !