Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

"Източни пиеси" с 3 награди на Филмовата академия

отпечатай новината

15.07.2010 16:00 | Видян 2805 пъти

Годишните награди на Българската филмова академия (БФА) бяха връчени на семпла церемония в зала 2 на НДК, пише stand.bg.

Голямата награда за най-добър игрален филм съвсем очаквано спечели "Източни пиеси" на режисьора Камен Калев, който бе отличен и в категориите за дебют и за режисура.

Сред ярките и чувствени, любовни женски образи наградата за най-добра женска роля отиде при Весела Казакова за изпълнението й във филма "Прима примавера". Под звуците на музиката от "Хъшове" Валери Йорданов получи приза за най-добра мъжка роля за участието си в "Раци" и "Хъшове".

Наградата за поддържаща женска роля отиде при Слава Дойчева („Раци"), а при мъжете победител е Джоко Росич („Прима примавера").

"Хъшове" на Александър Морфов беше определен за най-добър телевизионен игрален филм, а най-добрият анимационен филм е експерименталният "Анна Блуме", базиран на немска дадаистична поема, на режисьорката Весела Данчева.

За най-добър документален и научнопопулярен филм беше избран "Срещи с Иречек" на Юли Стоянов и Асен Владимиров.

Наградата за дебют в анимационното кино получи Светлин Карлов за "Чипоноско", а за дебют в документално кино отиде при Лилия Абаджиева за "45 градуса по Азарян". Филмът, посветен на големия театрален режисьор, отнесе и приза на най-добър телевизионен документален филм.

Влади Киров („Европолис") спечели наградата за най-добър сценарий. В категорията за операторско майсторство в игрално кино победител е Андрей Чертов за „Похищението", а за документално кино - Ивайло Кузов за "For sale".

Режисьорът Юлий Стоянов бе удостоен с отличието за цялостно творчество, а специалната награда на НДК за кинематография получи Павел Писарев.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !